Jesteś tu:
>
>
Żywienie chorych na cukrzycę
Żywienie chorych na cukrzycę
Edyta Adamska, Barbara Bonalska, Maria Górska, Agnieszka Hamerlińska, Ewa Janeczko-Sosnowska, Danuta Wrona
Książka przeznaczona dla członków zespołu opieki diabetologicznej
Oprawa miękka
Format B5
68 stron
ISBN: 978-83-929232-0-6
1.
Dieta chorych na cukrzycę – podstawy

2.Przyjemne i odpowiedzialne życie z cukrzycą

3.
Talerz diabetyka

4.
Indeks i ładunek glikemiczny diety w leczeniu cukrzycy

5.
Indeks gliemiczny – spojrzenie praktyczne

6.
Dieta  farmakoterapia – jak skutecznie łączyć te metody leczenie cukrzycy. Wskazówki dla chorych na cukrzycę typu 1 i 2

7.
Błędy dietetyczne

8.
Jadłospis na każdą porę roku

9.
Przykłady postępowania

Książka jest zbiorem praktycznych porad na temat postępowania dietetycznego z osobami chorymi na cukrzycę i jest skierowana głównie do członków zespołu opieki diabetologicznej. Poradnik odpowiada na wiele pytań, które nurtują chorych, gdy mają samodzielnie wdrożyć w życie zalecenia lekarskie i dietetyczne. Szczegółowo omawia sposoby łączenia diety i farmakoterapii, uczy, jak przeliczać wartości odżywcze posiłków, a także zwiera gotowe jadłospisy. Dopełnieniem całości są praktyczne porady psychologa.
W ramach Biblioteki Dncd ukazały się również:
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi