Jesteś tu:
>
>
>
>
Kolorowy mus z papryki
Kolorowy mus z papryki
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 83 Wymienniki węglowodanowe: 1,2
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na 810 porcji
  • papryka w kolorze czerwonym, zielonym i żółtym (po 2 duże sztuki)
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu (300 ml)
  • bulion warzywny (300 ml)
  • cukier (3 łyżeczki) lub odpowiednia ilość słodzika
  • żelatyna (3 łyżeczki)
  • cebulka (3 małe szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól
  • biały pieprz
Sposób przygotowania:

Papryki umyć, upiec pod opiekaczem, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Przygotować 3 miseczki – do każdej włożyć papryki wg kolorów, po 1 ząbku czosnku, po 1 małej cebulce (pokrojonej w ósemki), po 1 łyżeczce cukru, do każdej wlać 100 ml jogurtu. Zmiksować. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, aby zmiękła, a następnie rozpuścić w 300 ml ciepłego bulionu. Po wystygnięciu wlać bulion do miseczek – po ok. 100 ml do każdej, ponownie zmiksować. Przygotować szklane naczynie i wlać pierwszą warstwę musu – zieloną, wstawić do lodówki, aby stężała. Pozostałe miseczki pozostawić w temperaturze pokojowej. Jak tylko warstwa zielona stężeje na tyle, aby można było wylać kolejną – wlać mus z czerwonej papryki, a na końcu z papryki żółtej. Wierzch można przyozdobić natką pietruszki lub koperkiem.
Ocena dietetyka:

Pyszna przystawka. Z powodzeniem może rozpocząć uroczysty rodzinny obiad lub stanowić jedno z dań letniego stołu. Papryka to niezwykle pożywne warzywo. Jedna średnia papryka dostarcza 2–3 razy więcej witaminy C niż zalecane dzienne spożycie! Papryka to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C. Warto kojarzyć ją z potrawami mięsnymi, bo znacznie poprawia wchłanianie żelaza zawartego w mięsie. Ponadto zawiera znaczne ilości witaminy A, B6 i K oraz błonnik. Korzystaj z bogactwa odmian tego warzywa – na rynku mamy nie tylko papryki zielone czy czerwone, ale obecne są także pomarańczowe, a nawet fioletowe. Warzywa zawdzięczają swój kolor przeciwutleniaczom obecnym w ich miąższu. Na przykład za barwę żółto-pomarańczową odpowiadają karotenoidy, a za fioletową antocyjany. Korzystaj z bogactwa natury.
Komentarze
Kaśka
08.09.2011

Papryka? nie lubię papryki i nikt mnie do niej nie przekona :(
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi