Jesteś tu:
>
>
Jak żyć z cukrzycą typu 2
Cukrzyca typu 2 może rozwijać się latami nie dając żadnych objawów. U chorych dochodzi do zaburzeń wydzielania insuliny lub jej działania (insulinooporność). Pojawia się najczęściej u osób starszych i otyłych. W początkowym okresie trwania choroby skuteczne jest leczenie niefarmakologiczne (dieta i odpowiedni wysiłek fizyczny), w późniejszym etapie do terapii włącza się leki przeciwcukrzycowe oraz insulinę. Jeżeli poszukujesz informacji na temat cukrzycy typu 2, ten dział jest przeznaczony właśnie dla Ciebie. Prezentujemy tu interesujące artykuły przygotowane przez znakomitych znawców tematu, wskazówki, jak na co dzień radzić sobie z cukrzycą oraz historie opisane przez czytelników.
 
Wszystkich chętnych do współtworzenia naszego wortalu zapraszamy do kontaktu z redakcją. Podzielcie się swoimi doświadczeniami z pozostałymi czytelnikami. Czekamy na Wasze listy. Zgłaszajcie też propozycję tematów artykułów lub innych materiałów, które chcielibyście znaleźć w wortalu. W tym celu prosimy kliknąć tutaj, a następnie w polu „Cel kontaktu” wybrać opcję „Sekcja dla Pacjentów”.
 
Redakcja serwisu diabetologiaonline.pl

Dieta nie taka straszna
Dr inż. lek. med. Dariusz Włodarek
Prawidłowa dieta u osoby z cukrzycą jest bardzo ważną częścią terapii. Nieprzestrzeganie zaleceń dotyczących odżywiania, pomimo stosowania najlepszych leków i najnowocześniejszych postaci insuliny, może uniemożliwiać uzyskanie prawidłowej kontroli poziomu glukozy we krwi, prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i przyspieszać rozwój powikłań chorobowych. Więcej
Cukrzyca typu 2 osłabia mięśnie nóg
U osób chorych na cukrzycę typu 2 siła mięśni nóg ulega osłabieniu, maleje także objętość części z nich – wynika z badania, które publikuje internetowe wydanie pisma „Diabetes Care”. Więcej
Niejedzenie śniadań groźne dla chorych na cukrzycę typu 2
Chorzy na cukrzycę typu 2, którzy nie jedzą śniadań, są narażeni na groźne dla zdrowia skoki poziomu glukozy w ciągu dnia – wynika z najnowszego badania, które publikuje pismo „Diabetes Care”. Więcej
Cukrzyca lubi śmieciowe jedzenie
Genetyczne skłonności pomagają, ale nabawienie się cukrzycy w większości przypadków wymaga czasu i odpowiednio szkodliwego stylu życia – dowodzą zarówno badania, jak i codzienna praktyka lekarzy rodzinnych. Więcej
„Cukrzyca bez powikłań” – ruszyła nowa kampania edukująca pacjentów
„Cukrzyca bez powikłań” to kampania poświęcona głównie pacjentom z cukrzycą typu 2. Organizatorzy akcji chcą zwrócić uwagę na groźne skutki niewłaściwego postępowania przy leczeniu tej choroby i przestrzec przed jej najgroźniejszymi powikłaniami, do których zaliczają się m.in. choroba wieńcowa (prowadząca do zawału serca), choroba naczyń mózgowych (w skrajnych przypadkach kończąca się udarem mózgu), nefropatia cukrzycowa (uszkodzenie nerek) czy tzw. zespół stopy cukrzycowej prowadzące często do amputacji części lub całej nogi. Więcej
Choroby dziąseł a cukrzyca - dość słodzenia, pora poznać prawdę! [infografika]
Zaledwie 1,7% Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła1. Występowaniu chorób przyzębia sprzyjają czynniki ryzyka takie jak: niewłaściwa higiena jamy ustnej, palenie tytoniu, stres, otyłość, ale również…cukrzyca. 14 listopada br., podczas Światowego Dnia Cukrzycy, ogłoszono, że w naszym kraju na cukrzycę choruje 3 miliony osób, z czego milion w ogóle o tym nie wie. Niestety, poziom wiedzy na temat zależności między występowaniem i przebiegiem cukrzycy a chorobami przyzębia, również pozostawia wiele do życzenia. Więcej
Czas jesiennych infekcji
Lek. Aleksandra Kapała
Okres jesienno-zimowy to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby infekcyjne. Osoby chorujące na cukrzycę z uwagi na osłabioną odporność są szczególnie predysponowane do zachorowania. Więcej
Nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na raka
To, co jemy ma bezpośredni wpływ na zdrowie naszego organizmu. Istnieje bowiem wiele badań potwierdzających zależność pomiędzy dietą a ryzykiem zachorowania na nowotwory. Szacuje się, że niewłaściwy sposób odżywiania oraz szkodliwe spożywanie alkoholu są przyczynami ok. 40% nowotworów złośliwych. Więcej
Alergia pokarmowa typu III - czym jest i jak ją diagnozować?
Na całym świecie coraz większą popularność u osób walczących z problemem otyłości zdobywa badanie w kierunku alergii pokarmowej typu III, tzw. alergii IgG-zależnej. Oprócz przewlekłych problemów żołądkowo–jelitowych, jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, zespół jelita drażliwego czy mdłości, ten rodzaj alergii w wielu przypadkach jest przyczyną problemów o charakterze metabolicznym jak nadwaga czy cukrzyca typu II. Więcej

Polecamy:


Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi