ABC psychologii w cukrzycy
Część 2. Radzenie sobie ze stresem
Część 2. Radzenie sobie ze stresem
Jem
zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow
W profilaktyce chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest wiedza na temat udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu w odniesieniu do zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia zaburzeń przemiany materii, jakie może wywołać ich nadmiar lub niedobór w diecie.
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie
węglowodanowym. Wartość IG określa wzrost glukozy we krwi
po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o
niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne
wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją
w kuchni każdej osoby chorej na cukrzycę. Z pewnością będzie też nieoceniony
dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Książka w większości składa się z tabel kalorycznych
umożliwiających szybkie odnalezienie produktu i sprawdzenie jego wartości
energetycznej ogółem, jak również wartości energetycznej pochodzącej z białka,
tłuszczu i węglowodanów.
Wszyscy, którzy chcą odżywiać się racjonalnie oraz
osoby, które ze względu na chorobę (cukrzycę, otyłość, zaburzenia przemiany
lipidowej) są zmuszone do stosowania diety, z pomocą tego podręcznika
łatwo ułożą dietę odpowiednią dla siebie.
Spis treści
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
· Mleko, przetwory mleczne
· Jaja
· Mięso, przetwory mięsne
· Ryby, przetwory rybne
· Tłuszcze
· Produkty zbożowe
· Warzywa, przetwory warzywne
· Owoce, przetwory owocowe
· Orzechy, nasiona
· Cukier, wyroby cukiernicze
· Napoje
· Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
· Mleko, przetwory mleczne
· Jaja
· Mięso, przetwory mięsne
· Ryby, przetwory rybne
· Tłuszcze
· Produkty zbożowe
· Warzywa, przetwory warzywne
· Owoce, przetwory owocowe
· Orzechy, nasiona
· Cukier, wyroby cukiernicze
· Napoje
· Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw
Piśmiennictwo