Jesteś tu:
>
>
>
ABC psychologii w cukrzycy
Część 2. Radzenie sobie ze stresem
ABC psychologii w cukrzycy
Część 2. Radzenie sobie ze stresem
Ewa Szymańska-Świątnicka
Psycholog kliniczny
Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow

W profilaktyce chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyłość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest wiedza na temat udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu w odniesieniu do zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia zaburzeń przemiany materii, jakie może wywołać ich nadmiar lub niedobór w diecie.

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG określa wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi.

Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją  w kuchni każdej osoby chorej na cukrzycę. Z pewnością będzie też nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.

Książka w większości składa się z tabel kalorycznych umożliwiających szybkie odnalezienie produktu i sprawdzenie jego wartości energetycznej ogółem, jak również wartości energetycznej pochodzącej z białka, tłuszczu i węglowodanów.

Wszyscy, którzy chcą odżywiać się racjonalnie oraz osoby, które ze względu na chorobę (cukrzycę, otyłość, zaburzenia przemiany lipidowej) są zmuszone do stosowania diety, z pomocą tego podręcznika łatwo ułożą dietę odpowiednią dla siebie.
 
Spis treści
Wprowadzenie
Co to są węglowodany?
Znaczenie węglowodanów w żywieniu i ich funkcje w organizmie człowieka
Węglowodany w żywności - spożycie i występowanie
Co wiemy o indeksie glikemicznym?
Podsumowanie
Charakterystyka wartości odżywczej produktów i potraw
·         Mleko, przetwory mleczne
·         Jaja
·         Mięso, przetwory mięsne
·         Ryby, przetwory rybne
·         Tłuszcze
·         Produkty zbożowe
·         Warzywa, przetwory warzywne
·         Owoce, przetwory owocowe
·         Orzechy, nasiona
·         Cukier, wyroby cukiernicze
·         Napoje

·         Potrawy
Piśmiennictwo
Skorowidz produktów spożywczych i potraw

Jem zdrowo. Węglowodany, indeks glikemiczny i inne składniki odżywcze
Hanna Kunachowicz, Irena Nadolna, Beata Przygoda, Krystyna Iwanow
wydanie 1
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
format: szer. 20,5 cm; wys. 14,5 cm
ok. 280 stron
oprawa miękka
cena 29 zł

Piśmiennictwo

diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi