Rola indeksu
i ładunku glikemicznego
Dieta w cukrzycy stanowi jeden z integralnych elementów postępowania
terapeutycznego. Żywienie ma bezpośredni wpływ na przebieg dobowego profilu
glikemii, długofalową kontrolę metaboliczną, rozwój fizyczny dziecka, a u osób
dorosłych na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dlatego też uważa się, że
żywienie, w tym rodzaj posiłku, jego kompozycja i wielkość wraz z dostosowaną
do niego dawką insuliny, decydują o stężeniu cukru po posiłku, co więcej mają
wpływ jaka będzie średnia glikemia w
ciągu dnia, co z kolei ma bezpośredni wpływ na wyniki kontroli metabolicznej
ocenianej na podstawie hemoglobiny glikowanej i ryzyka wystąpienia późnych
powikłań cukrzycy. W przypadku osób, które mają powikłania narządowe,
szczególnie nefropatię cukrzycową bądź cierpią na chorobę trzewną – celiakię
wskazane są indywidualne konsultacje dietetyczne i ogólne zasady wymagają
modyfikacji pod względem współistniejących schorzeń.
Dieta u osób z cukrzycą powinna zapewnić adekwatny do jego wieku rozwój
fizyczny, zapobiegając zarówno niedoborom wzrostu i masy ciała, jak i otyłości.
Dlatego w żywieniu tej grupy chorych bierzemy pod uwagę wartość jakościową i
ilościową posiłków. Dążymy do spożywania urozmaiconych posiłków, nawet
dopuszczając od czasu do czasu tak zwane produkty „niedozwolone”. Ponad to
okazuje się, że wyznaczanie porcji jedzenia poprzez określanie ilości
wymienników węglowodanowych na każdy z posiłków oraz w ciągu dnia niesie za
sobą ryzyko zahamowania wzrostu. W rozwoju dziecka są okresy bardzo
intensywnego jego wzrostu, tak jest w okresie poprzedzającym dojrzewanie.
Dziecko ma również okresy intensywnej aktywności fizycznej, którą trudno
przewidzieć i zaplanować. Dlatego też utrzymywanie diety według ściśle
wyznaczonych porcji, również u osoby dorosłej, wcześniej czy później doprowadzi
do niekontrolowanej kompensacji niedoborów jedzenia, pogłębionych niedoborów
mikro- i makroelementów oraz może być przyczyną zaburzeń łaknienia. Dlatego też
sugeruję opisane poniżej zasady żywienia.
Podstawowe zasady postępowania
dietetycznego w cukrzycy typu 1
Opierają się one na zasadach zdrowego żywienia, indywidualizacji diety w
zależności od wieku, trybu życia i występowania innych chorób i powikłań
narządowych oraz systemu wymiennikowego niezbędnego do obliczenia dawki
insuliny posiłkowej.
Współczesne zalecenia coraz częściej przedstawiane są w formie ogólnego
zarysu zasad zdrowego żywienia z koniecznością dostosowania do indywidualnych
potrzeb chorego. Dlatego też inne będą zalecania dla osoby z zaburzeniami
lipidowymi i nadwagą, niż dla pacjenta z niedoborem masy ciała i prawidłowym
profilem lipidowym, lub pacjenta w wieku rozwojowym.
Zamiast utrzymywania wyznaczonych porcji jedzenia zalecane jest, zgodnie z
wytycznymi Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego, zwrócenie uwagi na rodzaj
spożywanych węglowodanów, które opisywane są przez indeks i ładunek
glikemiczny.
Jakościowa analiza posiłków:
indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny
Jednym z ważnych elementów nowego spojrzenia na żywienie w cukrzycy jest
uporządkowanie produktów węglowodanowych pod względem ich indeksu i ładunku
glikemicznego. Obecnie uważa się, że klasyczny podział węglowodanów na cukry
proste i złożone nie ma takiego znaczenia w utrzymaniu prawidłowej glikemii po
posiłkowej, jak ich uszeregowanie pod względem wartości indeksu i ładunku
glikemicznego. Jest to właściwość, która ma bezpośredni wpływ na odpowiedź
glikemiczną i insulinemię. Badania prowadzone na zdrowych osobach wykazały
proporcjonalny wzrost insulinemii poposiłkowej w zależności od wysokości
indeksu glikemicznego spożywanego posiłku.
Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny (IG) jest to klasyfikacja produktów
żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny
po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa). Indeks glikemiczny dotyczy tylko
węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu
glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi
po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie(>70) powodują zarówno
wysoki szczytowy poziom cukru we krwi, jak i utrzymanie się podwyższonego
poziomu cukru przez dłuższy czas.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi
po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu
cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób
zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie
pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza
60.
Ładunek glikemiczny (ŁG) to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch
zmiennych: wartości indeksu glikemicznego oraz rozmiarze standardowej porcji.
Przydatność ładunku glikemicznego w planowaniu opiera się na założeniu, że
produkty o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki same efekt w
wyrzucie insuliny do krwi, jak produkty o niskim IG, za to spożywane w dużych
ilościach. Różne produkty mają różną zawartość węglowodanów, na przykład
stanowią one 50% bułki, ale tylko 25% ryżu. Ładunek glikemiczny dla pojedynczej
porcji pożywienia można obliczyć wg wzoru:
Ładunek glikemiczny = |
W x IG |
100 |
gdzie:
W – ilość węglowodanów w danej porcji (w gramach)
IG – indeks glikemiczny
ŁG – ładunek glikemiczny
Przykłady:
100 gramowy plasterek arbuza z wysokim IG=72 zawiera tylko 5 gramów
węglowodanów, gdyż w większości składa się z wody. Stąd rachunek
5*(72/100)=3,6. Ładunek glikemiczny jest więc niewielki. Podobnie – 100 gramowa
porcja makaronu ryżowego (IG=40) zawiera 22 gramy węglowodanów, a więc ŁG
wynosi 8,8, czyli ponad dwa razy więcej niż w przypadku arbuza, mimo niższego
IG.
Warto więc zwrócić uwagę i zapoznać się z produktami, które maja niski
ładunek glikemiczny. U osób leczonych insuliną produkty te nie spowodują
nadmiernego wzrostu glikemii, a u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością dieta
według ładunku glikemicznego pozwoli na lepszą kontrolę masy ciała.
prof. dr hab. Ewa Pańkowska
Instytut Diabetologii
Warszawa, ul. Żegańska 46 A
tel: 22 6164474
www.instytutdiabetologii.pl
ewa.pankowska@id.idsl.pl
copyright reserved.Ewa Pańkowska
Artykuł pochodzi ze
strony diabetyk.org.pl
i został opublikowany za zgodą autorki.