Nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na raka
Osoby otyłe narażone są nie tylko na choroby
układu krążenia i cukrzycę, ale także na raka. Jak się okazuje nadmierna masa
ciała jest drugim po paleniu tytoniu czynnikiem ryzyka rozwoju określonych nowotworów.
To w 2002 r. oficjalnie potwierdziła Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad
Rakiem.
Dzieję się tak ponieważ tkanka tłuszczowa nie
tylko magazynuje nadwyżki energii, ale także produkuje różnego typu substancje.
W tym m.in. hormon estrogen, którego wysoki poziom zwiększa ryzyko raka m.in.:
piersi, trzonu macicy i kilku innych nowotworów. Dodatkowo przybywa też
dowodów, że wysokie BMI może zwiększać prawdopodobieństwo nawrotów raka,
osłabia skuteczność chemoterapii i zwiększa umieralność spowodowaną przez
nowotwory.
Najlepszą metodą prewencji chorób nowotworowych
związanych z nadmierną masą ciała jest racjonalne odchudzanie będące
połączeniem zdrowej, zbilansowanej diety i odpowiedniej aktywności fizycznej.
Zdrowa dieta odchudzająca powinna być przede
wszystkim urozmaicona, opierać się na Piramidzie Żywieniowej, której podstawę
stanowią produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, chude mięsa, tłuste ryby oraz
produkty nabiałowe. Aby jednak dieta przyniosła trwałe efekty posiłki powinny
być przygotowywane z wykorzystaniem zdrowszych metod obróbki termicznej, takich
jak krótkie gotowanie, pieczenie czy duszenie i podzielone na 5 regularnych posiłków.
- Szacuje się, że ok. 30-40% nowotworów tworzy
się wskutek błędów żywieniowych. Jednym z ważniejszych elementów żywieniowej
profilaktyki jest jedzenie odpowiedniej ilości kolorowych owoców i warzyw
(przynajmniej 5 x dziennie), które są doskonałym źródłem antyoksydacyjnych
witamin, polifenoli, składników mineralnych, które skutecznie walczą z
mutagennymi wolnymi rodnikami. Dietę warto też wzbogacić o morskie ryby oraz pełnoziarniste
produkty, które dzięki zawartości błonnika pokarmowego „wymiatają” z organizmu
niestrawione resztki pokarmowe oraz substancje toksyczne, które dostają się do
organizmu wraz z pożywieniem. Tego typu produkty sprawdzają się szczególnie w
profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego (jelit, odbytniczy czy okrężnicy) -
zapewnia Agnieszka Piskała, starszy specjalista ds. żywienia w Nestlé
Polska, partnera kampanii „Rak. To się leczy!”. - W ramach prewencji chorób nowotworowych warto
do codziennego menu wprowadzić również niektóre zioła i przyprawy typu oregano,
bazylia, tymianek czy kurkuma, które nie tylko pomagają ograniczyć w diecie
sól, ale są bogate w substancje aktywne, które bronią organizm przed
destrukcyjnym działaniem czynników kancerogennych – dodaje Agnieszka
Piskała.
Jeżeli natomiast chodzi o odchudzanie, to jest
to proces bardzo pozytywny także i w tym przypadku. Obniża on bowiem nie tylko
masę ciała, ale i przy okazji poziom hormonów stymulujących rozwój raka. Niestety,
problemem jest utrzymanie przez dłuższy czas szczuplejszej sylwetki. O czym świadczy
fakt, że w ciągu roku większość osób wraca do stanu wyjścia, a sam efekt „jo-jo”
także może stymulować rozwój tej choroby. Dlatego w takich przypadkach warto
zgłosić się do dietetyka, który fachowo podpowie, co jeść i w jakich ilościach.
Specjalista z pewnością zaleci także aktywność fizyczną, bez której ciężko
będzie schudnąć. To jednak niewielka cena za zmniejszenie ryzyka zachorowania
na nowotwory. Zapraszamy na www.rak.tosieleczy.pl.