Cukrzyca zwiększa ryzyko zachorowania na gruźlicę
Badania
amerykańskich naukowców opublikowane w Bulletin
of World Heath Organization w maju 2011 wykazały, że osoby chore
na cukrzycę typu 2 ponad trzy razy częściej mogą zachorować na gruźlicę
(łac. tuberculosis, TB) niż
osoby zdrowe [1]. Gruźlica jest powszechną i potencjalnie śmiertelną
chorobą zakaźną. Wywołują ją bakterie aerobowe – prątki gruźlicy (Mycobacterium tuberculosis). Dotyczy najczęściej
płuc (gruźlica płucna), lecz również może atakować inne organy ludzkiego ciała.
Do zakażenia dochodzi zazwyczaj drogą kropelkową przez układ
oddechowy, znacznie rzadziej innymi drogami. Szczególne zagrożenie
epidemiologiczne stanowi gruźlica wielolekooporna (multi-drug-resistant tuberculosis, MDR-TB). Wywołujące ją szczepy
bakteryjne są oporne na najpowszechniej stosowane leki przeciwgruźlicze –
rifampicylinę i izoniazyd – co wyjątkowo utrudnia leczenie chorych na
MDR-TB. Ze względu na fazy rozwoju zakażenia prątkiem gruźlicy rozróżnia się gruźlicę
pierwotną i popierwotną. Gruźlica pierwotna rozwija się na skutek pierwszego
kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Gruźlica popierwotna jest wynikiem
reaktywacji latentnego zakażenia pierwotnego. Często dochodzi do tego po wielu
latach od zakażenia na skutek pojawienia się dodatkowego czynnika ryzyka np.
cukrzycy [2,3].
Naukowcy z uniwersytetu w Houston (University of Texas Health Science Center) przebadali ponad 233 pacjentów
z TB mieszkających wzdłuż granicy Meksyku i stanu Teksas w USA. Uzyskane
wyniki wykazały, że wśród 25% chorych wystąpienie gruźlicy miało związek z cukrzycą,
a wśród około 6% –
z HIV [2].
Wyniki wielu analiz wskazują, że odsetek występowania cukrzycy
u osób chorych na gruźlicę płucną (PTB) jest wysoki
i wynosi 4–20%. Gdy do
badania włączono także osoby z zaburzoną tolerancją
glukozy odsetek ten był jeszcze wyższy (16–29%). Z kolei wyniki szczegółowej analizy ryzyka zachorowania
na TB u pacjentów chorych na cukrzycę wykazały, że ryzyko to wynosi 3,1
(95% CI 2,27–4,26), w badaniach kontrolnych ryzyko
zachorowania na gruźlicę wynosiło od1,16 do 7,83.
Co ciekawe, większe ryzyko zachorowań na cukrzycę wykazano wśród ludzi młodych
oraz w krajach o wysokiej częstości występowania gruźlicy. W 2000 roku
zaobserwowano, że w populacji Hindusów ok. 21 milionów stanowią osoby
chore na cukrzycę, z kolei na gruźlicę chorowało 900 tysięcy osób.
Uzyskane wyniki wskazują, że wśród osób z cukrzycą chorzy na TB stanowią 14,8%,
a osoby z pozytywnym wynikiem rozmazu na obecność prątków gruźlicy – 20,2% [4,5].
Naukowcy sugerują, że osoby chore na cukrzycę mają osłabiony układ
odpornościowy, niedobór mikroelementów, płucną mikroangiopatię, niewydolność
nerek, a co za tym idzie większą podatność na zakażenie prątkami gruźlicy [5].
Cukrzyca predysponuje do zakażenia gruźliczego, zwłaszcza pacjentów w okresie
niewyrównania metabolicznego –
hiperglikemia czy ketoza. Gruźlica u osób nieleczonych, niewyrównanych
metabolicznie (glikemia powyżej 200 mg/dl) przebiega w sposób
gwałtowny, w krótkim okresie może prowadzić do zmian o charakterze
serowatego zapalenia płuc. Pod warunkiem dobrej kontroli cukrzycy, przebieg
leczenia przeciwprątkowego jest podobny jak u osób bez cukrzycy. U pacjentów
z cukrzycą leczonych doustnymi lekami hipoglikemizującymi rozpoznanie
aktywnej postaci gruźlicy jest wskazaniem do zastosowania insulinoterapii. W leczeniu
przeciwprątkowym początkowo stosuje się terapię wielolekową, prowadzoną w ośrodkach
specjalistycznych, a następnie leczenie monitorowane w poradni przeciwgruźliczej [6].
Ostanie badania wskazują, że stężenierifampicyny (lek przeciwgruźliczy) może
być znacznie (53%) obniżone u pacjentów z cukrzycą w porównaniu do pacjentów z TB, ale
bez cukrzycy. Być może metabolizm
rifampicyny zależy w pewien sposób od cukrzyca,
która sprawia, że ten lek staje się mniej skuteczny.
Wykazano związek pomiędzy nasileniem się TB i nieprawidłową tolerancją glukozy.
Niezależnie
od związku przyczynowo-skutkowego
pomiędzy chorobami należy zwrócić uwagę na następujące fakty:
1.
Hiperglikemia
może być wywołana stresem
2.
Rifampicyna
wywołuje objawy charakterystyczne dla
wczesnej fazy hiperglikemii
3.
Rifampicyna
wchodzi w interakcje z lekami z grupy pochodnych sulfonylomocznika stosowanych jako doustne leki
przeciwcukrzycowe (tj. gliklazyd, gliburyd, glipizyd i glimepiryd),
a które są metabolizowane przez enzym wątrobowy CYP2C9,
indukowany przez rifampicynę.
Należy podkreślić również fakt,
że izoniazyd może
wywoływać neuropatię obwodową, co z kolei może nasilać
lub naśladować cukrzycową
neuropatię obwodową. Ponadto pirazynamid (lek
przeciwgruźliczy) może wpływać na wynik zawartości ketonów w moczu. Na podstawie powyższych przesłanek
wydaje się jednak, że u osób chorych na cukrzycę schemat
leczenia gruźlicy musi być inny z powodu
wyższego ryzyka niepowodzenia terapii [5].
Naukowcy podkreślają, że zwiększone ryzyko zachorowań osób z cukrzycą
na gruźlicę powinno skłonić klinicystów na zwrócenia szczególnej uwagi na
pacjentów, którzy mogą mieć kontakt z czynnikiem zakaźnym lub mieszkają w rejonie
endemicznego występowania gruźlicy. Sugerują, aby zastosować prewencyjnie leczenie
przeciwgruźlicze. Także pacjenci z gruźlicą powinni zostać przebadani w kierunku
cukrzycy i vice versa. Badania
te wydają się szczególnie istotne dla krajów, w których powszechnie
występują obie jednostki chorobowe i gdzie liczba zachorowań na cukrzycę
gwałtownie wzrasta, a gruźlica rozpoznawana jest wciąż w późnym
stadium zaawansowania tj. Indie, Brazylia, Chiny, Bangladesz, Pakistan,
Indonezja czy Rosja.
Gruźlica co roku zbiera obfite żniwo, zabijając miliony osób na świecie.
W 2009 roku zdiagnozowano ponad 9 milionów nowych zachorowań, a niemalże
2 miliony chorych zmarło. World
Health Organization przypuszcza, że tak ogromny wzrost zachorowalności na
gruźlicę może mieć związek z wciąż zwiększającą się liczbą chorych na
cukrzycę, która w tej chwili wynosi 285 milionów. Według WHO do roku 2030
liczba ta może wzrosnąć do 438 milionów [2].
Piśmiennictwo
1. http://www.topnews.in/health/diabetics-have-three-five-times-higher-risk-developing-tuberculosis-212146
2. http://dolinabiotechnologiczna.pl/nowosci/gruzlica-w-parze-z-cukrzyca/
3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca
4. Stevenson C.R., Forouhi N.G., Roglic G., Williams B.G., Lauer J.A., Dye C. and Unwin N. Diabetes and tuberculosis: the impact of the diabetes epidemic on tuberculosis incidence. BMC Public Health. 2007;7:234
5. Kapur A., Harries A.D., Lönnroth K., Bygbjerg I.C. and Lefèbvre P. Diabetes and Tuberculosis – Old Associates Posing a Renewed Public Health Challenge. Current Issue International Health and Diabetes. 2009 lub http://www.touchendocrinology.com/files/article_pdfs/lefebvre.pdf
6. http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6192,zaka%C5%BCenia,chorych,cukrzyc%C4%99.html
2. http://dolinabiotechnologiczna.pl/nowosci/gruzlica-w-parze-z-cukrzyca/
3. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukrzyca
4. Stevenson C.R., Forouhi N.G., Roglic G., Williams B.G., Lauer J.A., Dye C. and Unwin N. Diabetes and tuberculosis: the impact of the diabetes epidemic on tuberculosis incidence. BMC Public Health. 2007;7:234
5. Kapur A., Harries A.D., Lönnroth K., Bygbjerg I.C. and Lefèbvre P. Diabetes and Tuberculosis – Old Associates Posing a Renewed Public Health Challenge. Current Issue International Health and Diabetes. 2009 lub http://www.touchendocrinology.com/files/article_pdfs/lefebvre.pdf
6. http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6192,zaka%C5%BCenia,chorych,cukrzyc%C4%99.html