Jesteś tu:
>
>
Trzy nowe markery do diagnozy cukrzycy
Trzy nowe markery do diagnozy cukrzycy
Dr Magda Magierowska-Szymczyk
Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali trzy nowe markery do diagnozy cukrzycy, przynoszące informacje o chorobie niezależnie od pomiaru stężenia glukozy i hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Do znanego, acz skromengo, panelu diagnostycznego cukrzycy, dr Elizabeth Selvin wraz z grupą współpracowników (John Hopkins School of Medicine, Maryland) dodali trzy nowe markery: fruktozamina, albumina glikowana i 1,5-anhydrosorbitol. Trzy nowe markery mogą pomóc w przeprowadzeniu diagnozy cukrzycy, gdy pomiary glukozy i hemoglobiny glikowanej nie są dostępne. Mogą także ułatwić identyfikację osób z cukrzycą, zwłaszcza, że pojedyncze pomiary poziomu glukozy i HbA1c niekoniecznie są w pełni wiarygodne.
Naukowcy badali skuteczność nowych markerów w populacji 1299 osób z kohorty ryzyka miażdżycy z lat 2005–2006. Poprzednie badania ograniczały się do osób z już zdiagnozowaną cukrzycą, a nie obejmowały osobników z grup ryzyka przed diagnozą choroby. Podczas trzech lat trwania badania zidentyfikowano 119 nowych przypadków cukrzycy. Osoby z najwyższymi stężeniami fruktozaminy lub 1,5-anhydrosorbitolu miały czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wysokie stężenia albuminy glikowanej wskazywały na pięciokrotnie wyższe ryzyko cukrzycy. Aby uniknąć fałszywie pozytywnych wyników, w analizie statystycznej wzięto pod uwagę także wyjściowe wartości HbA1c i stężenia glukozy na czczo. Dr Selvin jest zdania, że każdy z trzech markerów może stanowić niezalażny element określający ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Piśmiennictwo
diabeTECH
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi