Trzy nowe markery do diagnozy cukrzycy
Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali trzy nowe markery do diagnozy
cukrzycy, przynoszące informacje o chorobie niezależnie od pomiaru stężenia
glukozy i hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Do znanego, acz skromengo, panelu
diagnostycznego cukrzycy, dr Elizabeth Selvin wraz z grupą współpracowników
(John Hopkins School of Medicine,
Maryland) dodali trzy nowe markery: fruktozamina, albumina glikowana i
1,5-anhydrosorbitol. Trzy nowe markery mogą pomóc w przeprowadzeniu diagnozy
cukrzycy, gdy pomiary glukozy i hemoglobiny glikowanej nie są dostępne. Mogą
także ułatwić identyfikację osób z cukrzycą, zwłaszcza, że pojedyncze pomiary
poziomu glukozy i HbA1c niekoniecznie są w pełni wiarygodne.
Naukowcy badali skuteczność nowych markerów w
populacji 1299 osób z kohorty ryzyka miażdżycy z lat 2005–2006. Poprzednie
badania ograniczały się do osób z już zdiagnozowaną cukrzycą, a nie obejmowały
osobników z grup ryzyka przed diagnozą choroby. Podczas trzech lat trwania
badania zidentyfikowano 119 nowych przypadków cukrzycy. Osoby z najwyższymi
stężeniami fruktozaminy lub 1,5-anhydrosorbitolu miały czterokrotnie wyższe
ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wysokie stężenia albuminy glikowanej
wskazywały na pięciokrotnie wyższe ryzyko cukrzycy. Aby uniknąć fałszywie
pozytywnych wyników, w analizie statystycznej wzięto pod uwagę także wyjściowe
wartości HbA1c i stężenia glukozy na czczo. Dr Selvin jest zdania,
że każdy z trzech markerów może stanowić niezalażny element określający ryzyko
wystąpienia cukrzycy.Piśmiennictwo