Oznaczenie stężenia cukru we krwi – kontrola w warunkach domowych
Cukrzyca
jest chorobą, o której nie można zapomnieć. Pod presją ewentualnego
pojawienia się groźnych w skutkach komplikacji, zmusza
do ustawicznego angażowania uwagi i starań dotyczących przestrzegania
ścisłego reżimu, od którego zależy pomyślność leczenia. Wszelkiego rodzaju
działania, które mają na celu zawładnięcie chorobą wymagają wysiłku
i w dłuższym okresie prowadzić mogą do wyczerpania psychicznej
i fizycznej energii potrzebnej do stawienia czoła codziennym
problemom. Ustawiczna troska o ciągłą i systematyczną kontrolę
poziomu cukru we krwi, o odpowiedni tryb życia (dieta, praca zawodowa,
stres, wysiłek fizyczny, kontakty społeczne itp.), o przystosowanie
leczenia do zmiennych okoliczności, jak na przykład podróże,
zdarzenia losowe, inne choroby, stawia pod znakiem zapytania poczucie
niezależności i wolności pacjenta. Dlatego też o cukrzycy powiedzieć
można, iż stanowi prawdziwe wyzwanie tak dla chorego, jak i jego
najbliższego otoczenia.
Kontrola stężenia glukozy we krwi
w zwyczajnych, domowych warunkach jest prostą i jak dotąd najlepszą
metodą określenia, czy cukrzyca jest dobrze kontrolowana. Zazwyczaj poprzez
„wyrównanie cukrzycy”, „dobrą kontrolę cukrzycy”, rozumiemy sposób, w jaki
radzi sobie ze swoją cukrzycą pacjent i jego rodzina (glikemie są bliskie
wartościom stwierdzonym u ludzi zdrowych – występuje okołonormoglikemia,
pacjent czuje się dobrze, odnajduje się w różnych napotykanych sytuacjach).
Testy
informujące o wyrównaniu cukrzycy można podzielić na:
- Natychmiastowe
Testy, które są wykonywane dla uzyskania informacji wynikających z badania krwi lub moczu w danym momencie - Wykonywane
rutynowo
Regularnie wykonywane testy, których celem jest ustalenie dawek insuliny oraz innych czynności związanych z samokontrolą na dłuższy czas - Kontrola
długofalowa
Testy, które odzwierciedlają kontrolę diabetologiczną prowadzoną przez długi czas (fruktozamina, hemoglobina glikowana).
Współcześnie samokontrola
glikemii może być prowadzona za pomocą nowoczesnych glukometrów, które
zapewniają uzyskiwanie dokładnych i powtarzalnych wyników, prostą obsługę,
coraz krótszy czas pomiaru, małą kroplozależność – niwelowanie błędów
spowodowanych zbyt małą próbką krwi, możliwość zapamiętywania wyników,
transmisji i analizy danych za pomocą komputera, dyskretny
i atrakcyjny wygląd. System stałego monitorowania glikemii (holter glikemii)
jest nowoczesnym osiągnięciem technicznym pozwalającym na lepszą kontrolę
cukrzycy i poprawę wyrównania metabolicznego. Jest to system podłączonej
elektrody podskórnej (czujnik igłowy), wyliczający co pięć minut średnią
z przeprowadzonych co dziesięć sekund pomiarów glikemii, przez 72 godziny.
Pozwala na bardzo dokładną ocenę profilu glikemii. Dodatkowym atutem jest
możliwość ciągłego monitorowania glikemii. Nie tylko zagraniczne, ale
i polskie doświadczenia, wskazują na dużą przydatność stałego monitorowania
glikemii w wykrywaniu okresów hiperglikemii poposiłkowej, jak
i trudnych do wykrycia w trakcie standardowych profilów glikemii
bezobjawowych, zdarzających się często nocą hipoglikemii. Nadal dużą barierą
jest wysoki koszt zakupu systemu zakładania elektrod.
Badania naukowe
wykazują, że monitorowanie stężenia glukozy we krwi pomaga w normalizacji
glikemii, zapobiega hipo- i hiperglikemii oraz zmniejsza odległe
powikłania cukrzycy. W wielu sytuacjach konieczna jest znajomość
dokładnego stężenia glukozy we krwi. Na stężenie glukozy wpływa
aktywność fizyczna. Samokontrola glikemii dostarcza informacji na temat
konieczności zmiany dawkowania insuliny lub podaży pokarmów w taki sposób,
aby dostosować je do poziomu aktywności fizycznej. Czynniki stresowe w życiu
osoby z cukrzycą mogą zapoczątkować uwalnianie hormonów, które mogą
zaostrzyć chorobę. Pomiary stężenia glukozy w sytuacjach stresowych
ujawniają ten wpływ hormonów na kontrolę glikemii i mogą być bodźcem
do podjęcia odpowiednich działań, aby zminimalizować wszelkie problemy,
które mogą się pojawić. Dodatkowe choroby mogą spowodować szybkie zmiany
stężenia glukozy we krwi. Częste i staranne pomiary glikemii umożliwiają
natychmiastowe dostosowanie dawek insuliny i odpowiedniej podaży energii
z pożywienia. Dodatkowa choroba nie doprowadzi wówczas
do niebezpiecznej utraty kontroli nad glikemią. Stężenie glukozy we krwi
powinny mierzyć wszystkie osoby z cukrzycą, leczone metodą intensywnej
insulinoterapii, tak stosujące wielokrotne wstrzyknięcia przy pomocy
wstrzykiwaczy, jak i używające pomp insulinowych, aby dostosować się
do wymagań stawianych przez te metody leczenia. Podczas podróży
niejednokrotnie przekracza się strefy czasu i nie zawsze regularnie
spożywa posiłki. Pomiary stężenia glukozy we krwi są więc
bardzo istotne dla utrzymania pożądanego poziomu glikemii w tych
zmienionych warunkach. U osób z trudnymi do wyjaśnienia
zamianami stężenia glukozy, samodzielne pomiary glikemii ułatwiają zmiany
schematu leczenia.
Pomiary
glikemii powinny być wykonywane:
- o różnych porach dnia, przed posiłkami i po, aby uzyskać 24 godzinny profil
- przed, w trakcie i po zajęciach sportowych lub w związku z innym wysiłkiem
- jeżeli podejrzewa się niedocukrzenie
- po postępowaniu korygującym niedocukrzenie.
Częstość samokontroli glikemii
w warunkach domowych należy dopasować do schematu podawania insuliny,
stopnia ustabilizowania cukrzycy.
Samokontrola
musi opierać się na kilku głównych zasadach:
- rejestracja wyników glikemii
- zapisywanie komentarzy do wyników glikemii
- dokładna i rzetelna analiza wyników samokontroli
- właściwe modyfikowanie postępowania terapeutycznego.
Codzienne wyniki dokonywanych
oznaczeń glikemii powinny być zapisywane w tzw. dzienniczkach
samokontroli. Zapisywane dane powinny być dostępne podczas wizyty
w poradni diabetologicznej i mają zawierać: czas i datę badania,
pomiary glikemii, dawkowanie insuliny, zdarzenia, które mogą wpływać
na metaboliczną kontrolę cukrzycy (przyjęcie urodzinowe, choroba,
ćwiczenia fizyczne, miesiączka, stres, ból zęba itp.), epizody hipoglikemii.
Na rynku polskim
są już opracowane oprogramowania współpracujące z wieloma typami
glukometrów. Wprowadzane do pamięci systemu wyniki, czytane są
bezpośrednio z glukometru i zachowywane tam, tworzą rodzaj historii
choroby. Program wprowadzający dane pomiarów glikemii do komputera
bezpośrednio z glukometru pacjenta jest dużym ułatwieniem. Pozwala łatwo
i natychmiast uogólnić występowanie wahań poziomów cukru
w określonych porach doby, jak również zauważyć kiedy brakuje oznaczeń
glikemii koniecznych do oceny sytuacji. Komputer pomaga monitorować
wyrównanie cukrzycy dzięki analizie wyników z dłuższych okresów czasu
i większej liczby danych.
Prawidłowa
technika badania poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru obejmuje:
1. Przygotowanie zestawu
do badania glikemii (glukometr, nakłuwacz, lancet, gazik jałowy lub gazik
ze spirytusem).
2. Sprawdzenie ważności pasków
testowych do glukometru.
3. Kalibracja glukometru paskiem
zawierającym kod.
4. Umycie rąk ciepłą wodą
z mydłem.
5. Przygotowanie nakłuwacza
z lancetem, ustawienie odpowiedniej skali regulacji na głębokość
nakłucia palca.
6. Masaż dłoni, od nasady dłoni
w kierunku palca, który ma być nakłuwany.
7. Nakłucie nakłuwaczem bocznej
części palca.
8. Nałożenie uzyskanej kropli
krwi na pasek testowy.
9. Zabezpieczenie miejsca
nakłucia jałowym gazikiem lub gazikiem nasączonym spirytusem.
10. Zmiana lancetu
w nakłuwaczu do następnego nakłucia palca w celu pomiaru
glikemii.
11. Utrzymanie w czystości
sprzętu do pomiaru glikemii (glukometru, nakłuwacza).
12. Prawidłowe postępowanie ze
sprzętem do pomiaru glikemii według załączonej instrukcji obsługi.
13. Prawidłowe stosowanie zasad
epidemiologicznych podczas pomiaru.
W celu uzyskania możliwie
jak najdokładniejszych wyników pomiarów należy przestrzegać zaleceń producenta.
Na dokładność wyników oznaczeń mają wpływ różne czynniki, do których
należą:
- uzyskanie dużej, wiszącej kropli krwi, która pokryje pole testowe (jeśli tego wymaga stosowana metoda pomiaru)
- dokładne przestrzeganie czasu pomiaru, który umożliwi reakcję oksydazy glukozy, aby zidentyfikować barwę paska, co zwiększa dokładność oznaczeń, nie ma tego wymogu w przypadku posługiwania się nowszymi metodami
- czyste okienko optyczne umożliwia przekształcenie barwy w wynik cyfrowy, należy uważać, aby nie zadrapać szkiełka pokrywającego okienko, gdyż zadrapania pogarszają dokładność oznaczeń
- utrzymanie stałej temperatury glukometru i pasków, do każdego glukometru jest określony zakres temperatur, w którym gwarantowane jest właściwe funkcjonowanie, np. mierniki i paski poddane działaniu wysokich temperatur (zwykle ponad 39°C) dają fałszywe odczyty, w ekstremalnych temperaturach skraca się także czas ważności pasków testowych.
Zasady
higieny stosowane podczas pomiaru.
1. Przed przystąpieniem
do pomiaru glikemii należy umyć ręce.
2. Mycie rąk – zestaw (mydło
w płynie, jednorazowy ręcznik). W sytuacjach szczególnych (podróż, piknik,
aktywność fizyczna) wskazany jest zamknięty pojemnik z mokrymi
i suchymi gazikami (do mycia i osuszania miejsc nakłucia).
3. Przygotowanie stałego zestawu
potrzebnego do pomiaru glikemii – skład stałego zestawu: jałowe gaziki,
gaziki ze spirytusem, pojemnik zamknięty na odpady, pojemnik na mokre
gaziki, pojemnik na suche gaziki (mycie i osuszanie miejsc nakłucia).
4. Po jednorazowym użyciu paska
testowego, lancetu w nakłuwaczu – wyrzucamy zużyty materiał i igłę
do zamkniętego pojemnika na odpady, np. może być to plastikowa
butelka po napojach. Napełniony pojemnik oddajemy do najbliższej apteki,
przychodni lub ośrodka diabetologicznego podczas kolejnej wizyty. Jeżeli mamy
możliwość to zużyty materiał spalamy w piecu. Uwaga! Zużytych pasków
testowych z krwią nie przetrzymujemy w opakowaniu razem
z glukometrem. Zużytych pasków testowych, zużytych igieł
do nakłuwacza nie wyrzucamy bezpośrednio do kosza na śmieci
ani nie wyrzucamy do ogólnego zsypu na śmieci.
Piśmiennictwo
1. R. Hanas: Cukrzyca typu 1
u dzieci, młodzieży i dorosłych. Bydgoszcz 2003.
2. A. Szewczyk: Pomiary poziomu glukozy – konieczny
element samokontroli, Diabetyk nr 1, 2006, s. 20‑22.