Słowo kluczowe: akarboza
Wyników wyszukiwania: 3
04.07.2012
1,5-anhydroglucitol (1,5-AG, 1-deoxyglukoza), monosacharyd strukturalnie zbliżony do D-glukozy, został odkryty i wyizolowany z rośliny rodzaju Polygalaceae w 1888 r. przez Chodata. Obecność 1,5-AG w organizmie ludzkim wykazano dopiero prawie sto lat później w 1972 r. [1-5]. Choć należy do głównych polioli występujących w surowicy [6-8], jego fizjologiczna rola nie jest znana [9,10]. Prawidłowe stężenie waha się w granicach 12–40 µg/ml [10,11], a jego poziom w surowicy nie zależy od płci, masy ciała, wieku, ani czasu spożywania posiłku [13]. Więcej
21.09.2010
Cukrzyca jest w dzisiejszych czasach na całym świecie coraz poważniejszym problemem zdrowotnym. Badania DCCT (Diabetes Control and Complication Trial) i UKPDS (United Kingdom Prospective Diabetes Study) wykazały, że dążenie do uzyskania normoglikemii zmniejsza liczbę powikłań naczyniowych zarówno o typie mikro-, jak i makroangiopatii. Więcej
20.09.2010
Przepis tygodnia