Pieczony kurczak w innym stylu
Kaloryczność: 237 kcal |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
- świeży kurczak (ok. 1,6 kg)
- gruboziarnista morska sól (1 łyżeczka)
- majeranek (1 łyżeczka)
- oregano (1 łyżeczka)
- estragonu ( 1 łyżeczka)
- tymianek (½ łyżeczki)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- szklana butelka o pojemności 1–1,5 litra
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy utrzeć na pastę z łyżką oleju. Dłońmi wetrzeć zioła w kurczaka. Włożyć do lodówki na około godzinę. Nadziać kurczaka na stojącą szklaną butelkę. Ustawić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Naczynie musi mieć szerszą średnicę niż nadziany na butelkę kurczak. Uwaga! Nogi kurczaka nie mogą zamoczyć się w wodzie. Ustawić piekarnik na 160 °C z termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Kontrolować czy woda z naczynia nie wyparowała, w razie potrzeby należy jej dolać czasie pieczenia. By upewnić się, że jest upieczony, nakłuć kurczaka w najgrubszym miejscu (pierś lub udko): jeśli wypływa klarowny sok – kurczak jest gotowy. Raz upieczony w ten sposób kurczak sprawi, że nie wrócisz już do starych sposobów pieczenia. Potrawa wspaniale smakuje z prostą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej śmietanki (12% tłuszczu).
Danie dla 6 osób.
Ocena dietetyka:
Kurczak przygotowany w ten sposób jest źródłem białka i zawiera ograniczoną ilość tłuszczu. Naczynie z wodą umieszczone pod kurczakiem cały czas nawilża mięso. Na kurczaku powstaje chrupiąca skórka pozbawiona większości tłuszczu, który spływa do naczynia. Ta sprytna technika kulinarna sprawia, że otrzymujemy mięso uboższe w tłuszcz niż w przypadku tradycyjnych sposobów pieczenia. Dodatek dużej ilości ziół pozwala na zmniejszone użycie soli. Ten kurczak wspaniale smakuje z prostą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej śmietanki (12% tłuszczu).