Zapiekanka z makaronu i warzyw
Kaloryczność: 420 kcal | Białko: 19 g |
Tłuszcze: 15 g | Węglowodany: 52 g |
Wymienniki węglowodanowe: 5 WW | Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 2 WBT |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
- makaron (np. nitki, rurki) 50 g
- seler (40 g, ¼ małego korzenia selera)
- cukinia (50 g, ¼ małej szt.)
- mięso wieprzowe chude, gotowane (50 g)
- pomidor (100 g, 1 średni)
- natka pietruszki (10 g, 2 łyżeczki)
- koperek (10 g, 2 łyżeczki)
- olej słonecznikowy (4 g, ½ łyżeczki)
- mleko (25 g, 2 łyżki)
- bułka tarta (3 g, ½ łyżeczki)
- masło (1 g, na końcówce noża)
- pieprz, estragon, papryka łagodna mielona, sól
Sposób przygotowania:
Seler oczyścić i pokroić w kostkę, ugotować w
małej ilości wody, zmiksować, połączyć z mlekiem. Makaron ugotować al dente, wymieszać z olejem. Cukinię
zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze
skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z posiekaną
natką pietruszki, koperkiem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować
masłem i obsypać bułką tartą, włożyć składniki, polać mlekiem ze zmiksowanym
selerem, zapiec pod przykryciem. Posypać natką pietruszki.