Jesteś tu:
>
>
>
>
Zapiekanka z makaronu i warzyw
Zapiekanka z makaronu i warzyw
dietetyk Edyta Adamska, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
Kaloryczność: 420 kcal Białko: 19 g
Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 52 g
Wymienniki węglowodanowe: 5 WW Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 2 WBT
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
  • makaron (np. nitki, rurki) 50 g
  • seler (40 g, ¼ małego korzenia selera)
  • cukinia (50 g, ¼ małej szt.)
  • mięso wieprzowe chude, gotowane (50 g)
  • pomidor (100 g, 1 średni)
  • natka pietruszki (10 g, 2 łyżeczki)
  • koperek (10 g, 2 łyżeczki)
  • olej słonecznikowy (4 g, ½ łyżeczki)
  • mleko (25 g, 2 łyżki)
  • bułka tarta (3 g, ½ łyżeczki)
  • masło (1 g, na końcówce noża)
  • pieprz, estragon, papryka łagodna mielona, sól
Sposób przygotowania:
Seler oczyścić i pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości wody, zmiksować, połączyć z mlekiem. Makaron ugotować al dente, wymieszać z olejem. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z posiekaną natką pietruszki, koperkiem i przyprawami. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać bułką tartą, włożyć składniki, polać mlekiem ze zmiksowanym selerem, zapiec pod przykryciem. Posypać natką pietruszki.
Komentarze
maciej
09.03.2011

fantastyczny przepis! uwielbiam makarony a ten jest pyszny. do tego ma niewiele kalorii!!!!
Mchał
08.04.2011

Szybki, pyszny obiad dla dwojga i na dodatek zdrowy. Polecam.
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi