Jesteś tu:
>
>
>
>
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 265 Wymienniki węglowodanowe: 0,6
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 2 osób:
  • cukinia (2 szt. po ok. 150 g każda)
  • mielone mięso z indyka (200 g)
  • jajko (1 szt.)
  • żółty ser o obniżonej zawartości tłuszczu (2 plastry, w sumie 50 g)
  • czosnek (2 ząbki)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • sól
  • oleju rzepakowego (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, za pomocą łyżeczki usunąć pestki. W osobnej miseczce połączyć mięso z indyka z jajkiem, oregano, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wylać łyżeczkę oleju na dłonie i natrzeć nim połówki cukinii. Wypełnić cukinię masą mięsną. Ułożyć cukinię w żaroodpornym naczyniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 °C z termoobiegiem. Piec 25 minut. Po tym czasie ułożyć na każdej połówce cukinii pół plasterka żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące, dodatkowo posypać natką pietruszki.

Ocena dietetyka:
To pełnowartościowa potrawa, która może stanowić danie kolacyjne lub obiadowe. Użyte w przepisie cukinie powinny na stałe zagościć w jadłospisie nie tylko diabetyka, ale każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. To wspaniałe warzywo jest doskonałym niskokalorycznym i pozbawionym tłuszczu „wypełniaczem” w codziennej diecie. Cukinia uważana jest za bezwartościową – a to nie prawda. Cukinie zawierają całkiem sporo witaminy C – 1 porcja podana w przepisie zawiera połowę zalecanej dawki dobowej. Ponadto cukinie zawierają niewielkie ilości potasu, manganu, miedzi, magnezu. Warzywa te są dobrym źródłem błonnika i wody. Mają tylko 15 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny – 15. Aż 330 g cukinii to dopiero 1 wymiennik węglowodanowy. Cukinie skomponowane z chudym mięsem (źródło białka) i odtłuszczonym nabiałem (źródło wapnia) to dobrze skomponowany, pełnowartościowy posiłek.

Komentarze
Ania
29.04.2011

O! To jest super przepis. Ja uwielbiam takie cukinie i mogłabym jej jeść każdego dnia :)
Misia
02.05.2011

Ja też ;) takie cukinie są przepyszne. Ja do tego robię sos pomidorowy z cebulką. Mniam :D
AniaB
18.05.2011

Ja też lubię, ale jakoś się już przyzwyczaiłam i przygotwuję bez sera. Też jest pyszne!
AniaB
18.05.2011

Ja też lubię, ale jakoś się już przyzwyczaiłam i przygotwuję bez sera. Też jest pyszne!
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi