Faszerowana cukinia
Kaloryczność: 265 | Wymienniki węglowodanowe: 0,6 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 2 osób:
- cukinia (2 szt. po ok. 150 g każda)
- mielone mięso z indyka (200 g)
- jajko (1 szt.)
- żółty ser o obniżonej zawartości tłuszczu (2 plastry, w sumie 50 g)
- czosnek (2 ząbki)
- oregano (1 łyżeczka)
- sól
- oleju rzepakowego (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, za pomocą łyżeczki usunąć pestki. W osobnej miseczce połączyć mięso z indyka z jajkiem, oregano, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wylać łyżeczkę oleju na dłonie i natrzeć nim połówki cukinii. Wypełnić cukinię masą mięsną. Ułożyć cukinię w żaroodpornym naczyniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 °C z termoobiegiem. Piec 25 minut. Po tym czasie ułożyć na każdej połówce cukinii pół plasterka żółtego sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Podawać gorące, dodatkowo posypać natką pietruszki.
Ocena dietetyka:
To pełnowartościowa potrawa, która może stanowić danie kolacyjne lub obiadowe. Użyte w przepisie cukinie powinny na stałe zagościć w jadłospisie nie tylko diabetyka, ale każdej osoby dbającej o swoje zdrowie. To wspaniałe warzywo jest doskonałym niskokalorycznym i pozbawionym tłuszczu „wypełniaczem” w codziennej diecie. Cukinia uważana jest za bezwartościową – a to nie prawda. Cukinie zawierają całkiem sporo witaminy C – 1 porcja podana w przepisie zawiera połowę zalecanej dawki dobowej. Ponadto cukinie zawierają niewielkie ilości potasu, manganu, miedzi, magnezu. Warzywa te są dobrym źródłem błonnika i wody. Mają tylko 15 kcal w 100 g i bardzo niski indeks glikemiczny – 15. Aż 330 g cukinii to dopiero 1 wymiennik węglowodanowy. Cukinie skomponowane z chudym mięsem (źródło białka) i odtłuszczonym nabiałem (źródło wapnia) to dobrze skomponowany, pełnowartościowy posiłek.