Łosoś w zielonej koszulce
Kaloryczność: 562 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 2 osób
- filet z łososia bez ości i skóry (400 g)
- serek homogenizowany odtłuszczony (2 łyżki)
- liście szpinaku (2 spore garście)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- sól
- czosnek granulowany
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
Porcje łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Serek homogenizowany wymieszać z przyprawami i posmarować rybę dokładnie z obu stron. Zawinąć dokładnie w lekko zblanszowane liście szpinaku tak, aby powstały zielone „pakunki”. Ułożyć każdą porcję na folii aluminiowej i podlać łyżką oliwy. Folię złożyć na kształt papilotów. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni przez 25–30 minut.
Ocena dietetyka:
Danie proste do wykonania, na co dzień i od święta. Świetnie komponuje się z prostą sałatką z mieszanki różnych sałat, pomidorów, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Łosoś to wspaniała ryba bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega-3 o silnym działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Jest też dobrym źródłem lekkostrawnego białka. Szpinak zawiera znaczne ilości witaminy C, K oraz żelaza. Dodatek zdrowego tłuszczu takiego jak oliwa z oliwek wzbogaca dietę w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Pieczenie w piekarniku w folii aluminiowej jest zdrowszą alternatywą dla smażenia na patelni, zużywa zdecydowanie mniej tłuszczu.