Jesteś tu:
>
>
>
>
Łosoś w zielonej koszulce
Łosoś w zielonej koszulce
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 562
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 2 osób
  • filet z łososia bez ości i skóry (400 g)
  • serek homogenizowany odtłuszczony (2 łyżki)
  • liście szpinaku (2 spore garście)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • sól
  • czosnek granulowany
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:
Porcje łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Serek homogenizowany wymieszać z przyprawami i posmarować rybę dokładnie z obu stron. Zawinąć dokładnie w lekko zblanszowane liście szpinaku tak, aby powstały zielone „pakunki”. Ułożyć każdą porcję na folii aluminiowej i podlać łyżką oliwy. Folię złożyć na kształt papilotów. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni przez 25–30 minut.

Ocena dietetyka:
Danie proste do wykonania, na co dzień i od święta. Świetnie komponuje się z prostą sałatką z mieszanki różnych sałat, pomidorów, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Łosoś to wspaniała ryba bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega-3 o silnym działaniu przeciwmiażdżycowym i przeciwzapalnym. Jest też dobrym źródłem lekkostrawnego białka. Szpinak zawiera znaczne ilości witaminy C, K oraz żelaza. Dodatek zdrowego tłuszczu takiego jak oliwa z oliwek wzbogaca dietę w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Pieczenie w piekarniku w folii aluminiowej jest zdrowszą alternatywą dla smażenia na patelni, zużywa zdecydowanie mniej tłuszczu.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi