Jesteś tu:
>
>
>
>
Orzeźwiający koktajl
Orzeźwiający koktajl
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 92 Wymienniki węglowodanowe: 1,6
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
(dla 8 osób):
  • mleko 0% tłuszczu (500 ml)
  • galaretka truskawkowe (2 szt.)
  • truskawki świeże lub mrożone (500 g)
  • słodzik w proszku lub płynie

Sposób przygotowania:
2 galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować z niewielką ilością słodzika, przełożyć do lodówki. Mleko przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Zamrażać mleko do momentu, aż pojawią się grudki. Nie dopuścić do całkowitego zamrożenia mleka. Powinno mieć konsystencję grudek, które da się przemieszczać widelcem. Przełożyć mleko i truskawki do miski, krótko wymieszać mikserem. Następnie wlać schłodzone galaretki i ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Powinna powstać delikatna pianka, która szybko się ścina, więc należy szybko przełożyć masę do 8 pucharków. Schładzać dalej w lodówce.

Ocena dietetyka:
To lekka pianka, która zachwyci każdego. Ten deser zyskuje na wartości odżywczej dzięki truskawkom. Odtłuszczone mleko nie wnosi do potrawy tłuszczu, a szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w diecie ograniczać. Postaraj się wybrać galaretki owocowe pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów – są już takie na rynku. Truskawki świeże czy też mrożone to wprost witaminowa bomba. Zaledwie 100 g tych owoców zaspokaja całe dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki zawierają ponadto witaminy z grupy B (B2, B6), foliany, żelazo, potas i dużo rozpuszczalnego błonnika (pektyn). Ten typ błonnika absorbuje nadmiar cholesterolu w jelicie i zapobiega jego nadmiernemu wchłanianiu. Truskawki mają ogromny potencjał antyoksydacyjny dzięki zawartości flawonoidów, większy od winogron, pomarańczy czy kiwi. Przeciwutleniacze, np. flawonoidy, spowalniają starzenie się organizmu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych (nowotworów złośliwych, miażdżycy i jej powikłań).

Komentarze
Lonka
03.06.2011

Ja robię taki koktajl bez galaretki. Miksuję zsiadłe mleko z truskawkami, troszkę dosładzam i gotowe. Pyszne :) zwłaszcza na upały
Idek
08.06.2011

jak jest tak gorąco jak dzis, czy wczoraj to zamiast normalnego posilku lubie taki koktajl sobie wypic
Franka
24.06.2011

ja też robię z zsiadłym mlekiem, tylko takie ze sklepu nie zawsze chce się dobrze zsiąść, a takie prosto od krowy to niewiadomo czy można pić :(
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi