Orzeźwiający koktajl
Kaloryczność: 92 | Wymienniki węglowodanowe: 1,6 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
(dla 8 osób):
- mleko 0% tłuszczu (500 ml)
- galaretka truskawkowe (2 szt.)
- truskawki świeże lub mrożone (500 g)
- słodzik w proszku lub płynie
Sposób przygotowania:
2 galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody i pozostawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować z niewielką ilością słodzika, przełożyć do lodówki. Mleko przelać do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Zamrażać mleko do momentu, aż pojawią się grudki. Nie dopuścić do całkowitego zamrożenia mleka. Powinno mieć konsystencję grudek, które da się przemieszczać widelcem. Przełożyć mleko i truskawki do miski, krótko wymieszać mikserem. Następnie wlać schłodzone galaretki i ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Powinna powstać delikatna pianka, która szybko się ścina, więc należy szybko przełożyć masę do 8 pucharków. Schładzać dalej w lodówce.
Ocena dietetyka:
To lekka pianka, która zachwyci każdego. Ten deser zyskuje na wartości odżywczej dzięki truskawkom. Odtłuszczone mleko nie wnosi do potrawy tłuszczu, a szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy w diecie ograniczać. Postaraj się wybrać galaretki owocowe pozbawione sztucznych dodatków i konserwantów – są już takie na rynku. Truskawki świeże czy też mrożone to wprost witaminowa bomba. Zaledwie 100 g tych owoców zaspokaja całe dobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Truskawki zawierają ponadto witaminy z grupy B (B2, B6), foliany, żelazo, potas i dużo rozpuszczalnego błonnika (pektyn). Ten typ błonnika absorbuje nadmiar cholesterolu w jelicie i zapobiega jego nadmiernemu wchłanianiu. Truskawki mają ogromny potencjał antyoksydacyjny dzięki zawartości flawonoidów, większy od winogron, pomarańczy czy kiwi. Przeciwutleniacze, np. flawonoidy, spowalniają starzenie się organizmu i zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych (nowotworów złośliwych, miażdżycy i jej powikłań).