Domowy pasztet
Kaloryczność: 120 kcal | Wymienniki węglowodanowe: śladowe ilości |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na ok. 18 porcji:
- ugotowana pierś kurczaka (500 g)
- ugotowana chuda wołowina (500 g)
- pieczone mięso od kości schabowych (300 g)
- wątróbka drobiowa (100 g)
- ugotowana marchewka (1 szt., duża)
- ugotowana pietruszka (1 szt., duża)
- świeża cebula (1 szt.)
- czosnek (4 ząbki)
- suszony majeranek (2 łyżeczki)
- uprzednio namoczone suszone grzyby (2 szt. duże)
- sól, pieprz do smaku
- jogurt naturalny 0% tłuszczu (100 ml)
- jajko (1 szt.)
- wędzonka o obniżonej zawartości tłuszczu np. schwarzwaldzkiej (100 g)
Sposób przygotowania:
Wszystkie gatunki mięsa, warzywa pokroić na małe kawałki, dolać jogurt, jajko, wymieszać. Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać 2 łyżeczki suszonego majeranku, pieprz, posiekane drobno grzyby, sól, wymieszać. Zmiksować całość na gładką masę. Pozostawić na ok. 30 minut. W tym czasie dużą formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie plasterkami wędzonki. Wyłożyć masę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Do dużej blachy wlać wrzącą wodę, a w niej umieścić keksówkę z pasztetem, tak aby woda sięgała do 1/2–2/3 keksówki. Piec ok. 20 minut – do momentu, aż pasztet zacznie mocno pachnieć. Wówczas zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 2 godziny. W miarę potrzeby uzupełniać wodę. Upieczony pasztet odstawić w chłodne miejsce. Kroić go dopiero jak zupełnie się schłodzi (np. po nocy w lodówce).
Ocena dietetyka:
Ten przepis to przykład na ekonomiczne wykorzystanie produktów do kilku potraw. Mięso pochodzi głównie z bulionu podstawowego, który przygotowany w większej ilości można mrozić w porcjach po 1 litrze. Ten pasztet to odchudzona wersja klasycznych pasztetów, które powstają zazwyczaj z tłustej wieprzowiny. W ten sposób redukujemy podaż miażdżycotwórczych nasyconych kwasów tłuszczowych, podając jednocześnie zdrowe białko, żelazo, witaminy z grupy B i foliany. Mimo że pasztet ten jest przygotowany z chudych mięs nie jest suchy! Wilgoć zapewnią mu zmiksowane razem z mięsem jarzyny, dodatek jogurtu naturalnego oraz technika pieczenia, a właściwie gotowania w kąpieli wodnej w stosunkowo niskiej temperaturze. Pamiętaj o wyborze odtłuszczonej wędzonki, zamiast boczku wędzonego! Wędzonki odtłuszczone mają połowę kalorii mniej niż klasyczny boczek. Sól stosuj z umiarem, intensywny smak osiągniesz poprzez dodatek grzybów i majeranku oraz czosnku. Pasztet ten można z powodzeniem zamrozić. Jako danie kolacyjne doskonale komponuje się z sałatką z czerwonych buraczków lub czerwonej kapusty i z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem.