Jesteś tu:
>
>
>
>
Gruszki w czerwonym winie z czekoladą - małe co nieco w Dniu Zakochanych
Gruszki w czerwonym winie z czekoladą - małe co nieco w Dniu Zakochanych
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 234 Wymienniki węglowodanowe: 2,5
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

dla 4 osób

  • twarde gruszki (4 szt.)
  • gorzka czekolady (100 g)
  • czerwone wino deserowe (500 ml)
  • mleko 0% tłuszczu (3 łyżki)
  • goździki (3 szt.)
  • cynamon (1 łyżeczka)
  • imbir (1 łyżeczka)
  • słodzik w proszku lub płynie – ilość według uznania.
Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, ale pozostawić ogonki. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne, zagotować wino z przyprawami, ewentualnie dosłodzić słodzikiem według upodobania. Do gotującej się mikstury dodać gruszki. Gotować na niewielkim ogniu ok. 15 minut, tak aby gruszki zmiękły, ale nie rozpadły się! Ugotowane gruszki wyjąć i osączyć na kratce kuchennej, pozostawić do ostygnięcia. Pozostały winny sos zredukować do połowy objętości – gotując na wolnym ogniu bez przykrycia. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami mleka. Każdą połówkę gruszki pomalować czekoladą do połowy za pomocą kuchennego pędzelka. Układać po 2 połówki na talerzu. Dookoła gruszek rozlać po 2 łyżki winnego sosu.
Ocena dietetyka:

Bardzo elegancki deser, doskonały na rodzinne imprezy. Dla diabetyka idealny zamiennik kawałka tortu. Gruszki to owoce o niskim indeksie glikemicznym (IG 30), zawierają dużo witaminy C i K oraz znaczne ilości potasu, miedzi i błonnika. Miedź to jeden z kluczowych pierwiastków niezbędny do prawidłowego działania insuliny. Błonnik zawarty w gruszkach przyjmuje w jelicie żelową konsystencję i wiąże nadmiar cholesterolu z diety, sprawiając, że mniej się go wchłania do krwioobiegu. Dodatkowo pobudza jelita do pracy, gruszki to świetny sposób na zaparcia! Ważną ich zaletą jest fakt, że niezwykle rzadko powodują alergię czy nietolerancję pokarmową, co jest często spotykane w przypadku owoców pestkowych czy cytrusowych. To bezpieczne owoce dla dzieci, oczywiście bez zawartości wina. Warto wzbogacić swój jadłospis o jedną (ok. 100 g ) gruszkę dziennie. 100 g tego owocu to 54 kcal.
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi