Jesteś tu:
>
>
>
>
Własne pyszne muesli
Własne pyszne muesli
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 199 Wymienniki węglowodanowe: 1,6
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na ok. 20 porcji:
  • otręby owsiane (300 g)
  • płatki kukurydziane (200 g)
  • orzechy nerkowca (100 g)
  • orzechy laskowe (100 g)
  • orzechy włoskie (100 g)
  • suszona żurawina (100 g)
  • suszone morele (100 g)
Sposób przygotowania:

Dużą blachę do pieczenia wyłożyć aluminiową folią. Wysypać płatki, otręby i niesolone(!) orzechy. Wszystko wymieszać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Piec 20 minut, do momentu aż orzechy zaczną mocno pachnieć. Od czasu do czasu przemieszać muesli, bo łatwo może się przypalić. Do jeszcze gorących upieczonych orzechów i płatków dodać żurawinę i posiekane morele. Przestudź do temperatury pokojowej i zamknij w szczelnych szklanych pojemnikach.
Ocena dietetyka:

Muesli własnej roboty to jest to! Pyszne, świeże, chrupiące. Nie zawiera soli, cukru, sztucznych dodatków czy barwników. Tak przygotowana porcja zachowuje świeżość do 3 miesięcy, ale z pewnością zjesz je wcześniej. Idealne do przygotowania wspólnie z dziećmi. Pozwól im wsypywać produkty na blachę, wymieszać i obserwować jak się pieką. To doskonały sposób na „zaszczepienie” w dziecku prozdrowotnych zachowań.
Muesli możesz mieszać z odtłuszczonym mlekiem lub jogurtem, z owocami. Unikaj dosładzania, jeśli jest ono konieczne użyj słodzika. Uważaj też na owoce, które dodajesz do takiego muesli. Nie łącz go z bananem, melonami czy arbuzami, gdyż mają one bardzo wysoki IG. Wybierz owoce o niskim IG np. truskawki, jagody.
Komentarze
Magda
28.10.2012

ile to jest 1 porcja?
Redakcja serwisu
29.01.2014

Porcja to 50 g, czyli ok. pół szklanki
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi