Własne pyszne muesli
Kaloryczność: 199 | Wymienniki węglowodanowe: 1,6 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na ok. 20 porcji:
- otręby owsiane (300 g)
- płatki kukurydziane (200 g)
- orzechy nerkowca (100 g)
- orzechy laskowe (100 g)
- orzechy włoskie (100 g)
- suszona żurawina (100 g)
- suszone morele (100 g)
Sposób przygotowania:
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć aluminiową folią. Wysypać płatki, otręby i niesolone(!) orzechy. Wszystko wymieszać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Piec 20 minut, do momentu aż orzechy zaczną mocno pachnieć. Od czasu do czasu przemieszać muesli, bo łatwo może się przypalić. Do jeszcze gorących upieczonych orzechów i płatków dodać żurawinę i posiekane morele. Przestudź do temperatury pokojowej i zamknij w szczelnych szklanych pojemnikach.
Ocena dietetyka:
Muesli własnej roboty to jest to! Pyszne, świeże, chrupiące. Nie zawiera soli, cukru, sztucznych dodatków czy barwników. Tak przygotowana porcja zachowuje świeżość do 3 miesięcy, ale z pewnością zjesz je wcześniej. Idealne do przygotowania wspólnie z dziećmi. Pozwól im wsypywać produkty na blachę, wymieszać i obserwować jak się pieką. To doskonały sposób na „zaszczepienie” w dziecku prozdrowotnych zachowań.
Muesli możesz mieszać z odtłuszczonym mlekiem lub jogurtem, z owocami. Unikaj dosładzania, jeśli jest ono konieczne użyj słodzika. Uważaj też na owoce, które dodajesz do takiego muesli. Nie łącz go z bananem, melonami czy arbuzami, gdyż mają one bardzo wysoki IG. Wybierz owoce o niskim IG np. truskawki, jagody.