Jesteś tu:
>
>
>
>
Pierogi truskawkowo-serowe z melisą cytrynową
Pierogi truskawkowo-serowe z melisą cytrynową
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 413 Wymienniki węglowodanowe: 6,5
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na ok. 50 pierogów (1 porcja liczy 8 pierogów)
ciasto:
  • mąka pszenna (250 g)mąka orkiszowa (250 g)
  • czubata łyżeczka soli
  • ciepła woda - około szklanki (200–250 ml)

nadzienie:
  • chudy twaróg (300 g)
  • jogurt naturalny 0% tłuszczu (2–3 łyżki)
  • twarde i ładne truskawki (400 g)
  • cukier brzozowy (5–6 łyżek)
  • garść listków melisy cytrynowej
  • bułka tarta (opcjonalnie) 2–3 łyżki
Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiać obie mąki i sól. W mące zrobić zagłębienie i wlewać po trochu wodę, jednocześnie zagniatać ciasto. Wody w zależności od chłonności mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte. Do ciasta można dodać 1 jajko, wówczas ciasto będzie nieco twardsze. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny, aby nabrało elastyczności. W międzyczasie płuczemy truskawki, osuszamy na papierowym ręczniku, obieramy z szypułek, kroimy twarde i dorodne owoce w dość drobną kostkę (wielkości drobnych owoców np. jagód). Twaróg ucieramy z jogurtem i cukrem brzozowym, łączymy z truskawkami i porwanymi listkami melisy cytrynowej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać bułki tartej.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta (¼) na najcieńszy placek jaki się uda, za pomocą zwykłej szklanki wycinamy koła. Każde kółko napełniamy jedną łyżeczką masy. Sklejamy dokładnie, brzegi można spłaszczać końcówką widelca, aby powstał dekoracyjny wzorek. Gotowe pierożki układamy na podsypanej mąką desce, przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły.
Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, od momentu wypłynięcia gotujemy 5–6 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym odtłuszczonym, jeśli są za mało słodkie – dosładzamy słodzikiem.
Ocena dietetyka:

Pierogi z sezonowymi owocami, kto ich nie lubi? Truskawki są bardzo bogatym źródłem witaminy C i β-karotenoidów, a także zawierają dość znaczne ilości żelaza. Zwróćmy uwagę, że wszystkie możliwe wysokokaloryczne i tłuste składniki w tym przepisie zostały zastąpione produktami chudszymi, a mimo to pierogi nadal mają dość sporą ilość kalorii i WW – wynika to z dużej zawartości mąki. Część mąki w przepisie zastąpiłam zdrowszą i bogatą w mikroelementy mąką orkiszową, co nieco obniży indeks glikemiczny potrawy. Tłusty ser twarogowy i śmietana zostały zastąpione przez chudy twaróg i jogurt naturalny odtłuszczony. Ponadto pierogi te nie zawierają cukru (który znacznie zawyżyłby ilość WW) tylko słodzik nadający się do obróbki termicznej – cukier brzozowy. Listki melisy cytrynowej nadają ciekawego aromatu pierożkom, a zawarte w nich olejki eteryczne mają działanie uspokajające. Tak więc diabetyku, pamiętaj, że pierogi to potrawa do zjedzenia raz na jakiś czas – z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów i kalorii.
Komentarze
niki
24.06.2011

ja tak uwielbiam truskawki, ze moge je jesc pod kazda postacia, w pierogach tez :)
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi