Wspaniały kurczak
Kaloryczność: 290 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 6 osób:
- kurczak (ok. 1,5 kg)
- cytryna (1 szt.)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- czosnek (5 ząbków)
- duża garść listków tymianku
- sól (1 łyżeczka)
- pieprz (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. W miseczce utrzeć oliwę, sól, pieprz, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą pastą dokładnie natrzeć kurczaka. Cytrynę pokroić w ósemki i włożyć do wnętrza kurczaka. Nogi kurczaka można związać, aby cytryny nie wypadły (nie jest to jednak konieczne). Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Kurczaka piec w piekarniku z termoobiegiem w 160°C przez 1,5 godziny. W trakcie pieczenia warto przewrócić kurczaka, aby równomiernie upiekł się na złoto.
Ocena dietetyka:
Kurczak to doskonałe źródło niskokalorycznego i lekkostrawnego białka. Pamiętaj, że najbardziej kaloryczna i tłusta jest skóra kurczaka. Jedna porcja ze skórką ma 290 kcal. Mięso kurczaka pozbawione skóry ma 30–40% kalorii mniej. Jeśli masz problem z nadwagą, zdejmij skórę po upieczeniu. Ta potrawa ma wspaniały świeży aromat dzięki cytrynom, czosnkowi i tymiankowi. Tymianek zawiera tymol i karwol – olejki będące silnymi substancjami o działaniu bakterio- i grzybobójczym. Ponadto tymianek jest znanym od setek lat lekiem wykrztuśnym i poprawiającym apetyt. Cytrynowo-tymiankowy kurczak doskonały jest do pieczonych młodych jarzyn lub ze zwykłą, świeżą bagietką. Resztki kurczaka możesz wykorzystać na zimno do kanapek.