Muffinki z jagodami
Kaloryczność: 80 | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
na 12–14 sztuk
- otręby pszenne (4 łyżki)
- otręby owsiane (8 łyżek)
- jajka (4 szt.)
- serek homogenizowany naturalny odtłuszczony (4 łyżki)
- cukier brzozowy (5 łyżek)
- otarta skórka z cytryny (1 łyżka)
- jagody (200 g)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- papilotki do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem, solą i cytrynową skórką. Dodać serek i wymieszać. Dodać otręby, proszek do pieczenia – lekko wymieszać łyżką. Ubić pianę z 4 białek, delikatnie połączyć z masą, na końcu dodać jagody i lekko przemieszać. Wypełniać łyżką papilotki do pieczenia muffinek do połowy ich wysokości (babeczki znacznie urosną!). Piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 °C.
Ocena dietetyka:
Wspaniałe muffinki, które zawsze się udają. Doskonałe na śniadanie – zamiast kanapek lub jako przekąska w ciągu dnia pracy. Możesz je przyrządzić z dowolnymi drobnymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami lub żurawinami. Możesz je piec nawet zimą, używając owoców mrożonych. Przepis zawiera dwa rodzaje otrębów niezwykle bogatych w błonnik i witaminy z grupy B. Z kolei jagody na przestrzeni ostatnich 10-ciu lat są hitem wśród produktów spożywczych. Zawierają dwa bardzo aktywne przeciwutleniacze: luteinę i zeaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka (AMD) i postępującą utratą wzroku. Związki te mają dobroczynne działanie dla naczyń krwionośnych i serca, chroniąc je przed miażdżycą. Owoce jagodowe powinny na stałe gościć na naszym stole. Powinniśmy zjadać 100 g (1 porcję) dziennie.