Jesteś tu:
>
>
>
>
Muffinki z jagodami
Muffinki z jagodami
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 80 Wymienniki węglowodanowe: 0,5
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na 12–14 sztuk
  • otręby pszenne (4 łyżki)
  • otręby owsiane (8 łyżek)
  • jajka (4 szt.)
  • serek homogenizowany naturalny odtłuszczony (4 łyżki)
  • cukier brzozowy (5 łyżek)
  • otarta skórka z cytryny (1 łyżka)
  • jagody (200 g)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • szczypta soli
  • papilotki do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem, solą i cytrynową skórką. Dodać serek i wymieszać. Dodać otręby, proszek do pieczenia – lekko wymieszać łyżką. Ubić pianę z 4 białek, delikatnie połączyć z masą, na końcu dodać jagody i lekko przemieszać. Wypełniać łyżką papilotki do pieczenia muffinek do połowy ich wysokości (babeczki znacznie urosną!). Piec 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 °C.
Ocena dietetyka:

Wspaniałe muffinki, które zawsze się udają. Doskonałe na śniadanie – zamiast kanapek lub jako przekąska w ciągu dnia pracy. Możesz je przyrządzić z dowolnymi drobnymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami lub żurawinami. Możesz je piec nawet zimą, używając owoców mrożonych. Przepis zawiera dwa rodzaje otrębów niezwykle bogatych w błonnik i witaminy z grupy B. Z kolei jagody na przestrzeni ostatnich 10-ciu lat są hitem wśród produktów spożywczych. Zawierają dwa bardzo aktywne przeciwutleniacze: luteinę i zeaksantynę, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka (AMD) i postępującą utratą wzroku. Związki te mają dobroczynne działanie dla naczyń krwionośnych i serca, chroniąc je przed miażdżycą. Owoce jagodowe powinny na stałe gościć na naszym stole. Powinniśmy zjadać 100 g (1 porcję) dziennie.
Komentarze
patrycjasze
19.05.2012

Świetny przepis! Jest tak łatwy w przygotowaniu, że nie wiem czy może się nie udać ;)) Smakiem nie odbiega od mącznych muffinów :))
tortygagi
11.12.2013

Dzisiaj właśnie zrobiłam muffinki są wspaniałe, pozwoliłam sobie podzielić się tym przepisem na moim blogu, bo naprawdę warte są tego, aby więcej osób je nauczyło się robić;) Gratuluje pomysłu na tę stronkę;)
Monika
03.02.2014

Przepis super, tylko mi nie urosły :) Pomocy! Co zrobiłam źle? Przez pierwsze 10 minut rosły a potem oklapły:( Czy musi być termoobieg?
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi