Sałatka z młodego bobu z tymiankiem
Kaloryczność: 120 | Wymienniki węglowodanowe: 0,8 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 5 porcji:
- młody bób (500 g)
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (2 łyżki)
- sól
- słodzik
- świeży tymianek (3 czubate łyżki)
- czosnek przeciśnięty przez praskę (2 ząbki)
Sposób przygotowania:
Bób opłucz w zimnej wodzie. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Do wrzątku wrzuć bób i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut, wyjmij 1 ziarno i sprawdź czy skórka lekko schodzi, a ziarno jest miękkie w środku. Jeśli nie pogotuj jeszcze kilka minut. Ugotowany bób wylej na sito. Jak tylko przestygnie na tyle, aby można było wziąć bób do ręki – obierz ziarna ze skórki i układaj na płaskim talerzu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. W kubeczku połącz wszystkie pozostałe składniki sosu – utrzyj na jednolitą masę i polej sosem.
Ocena dietetyka:
Nieco pracochłonna ta sałatka, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie trudy. Bób jest niedoceniany w polskiej kuchni, a szkoda. Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy K – niezbędnej dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a także, jak wykazują najnowsze badania, niezastąpionej w walce z osteoporozą. Witamina K jest konieczna do prawidłowego wiązania wapnia w kościach. Zaledwie 100 g bobu dziennie pokrywa całe dobowe zapotrzebowanie na witaminę K. Ponadto bób to dobre źródło witamin C, A i folianów oraz potasu. Duże ilości błonnika absorbują nadmiar cholesterolu w świetle jelita, a także pobudzają pracę jelit przeciwdziałając zaparciom.