Cykoria w sosie pomarańczowym z rozmarynem
Kaloryczność: 140 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 4 osób:
- cykoria (4 szt.)
- pomarańcze (2 szt.)
- szalotki (2 duże szt.)
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- masło (1 łyżeczka)
- miód (1 łyżka)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść listków świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Na 1 łyżce oleju i 1 łyżeczce masła podsmażyć na złoto pokrojoną w piórka szalotkę. Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć 2 łyżki stołowe skórki z pomarańczy i dodać do cebuli. Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do cebuli razem z miodem, pieprzem i rozmarynem. Cykorie przekroić wzdłuż, usunąć twardą część u podstawy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i krótko obsmażyć cykorie na złoto. Podawać polane sosem cebulowo-pomarańczowym.
Ocena dietetyka:
Przepis ten to zjawiskowy dodatek do białych mięs. Ponadto stanowi ciekawy pomysł na włączenie do jadłospisu cykorii, która z uwagi na zawartość gorzkawych olejków: laktucyny i laktukopiryny nie jest przez wszystkich lubiana. Pamiętajmy, aby zawsze przechowywać cykorię w ciemnym miejscu, najlepiej owiniętą w ciemną folię – wówczas olejki cykorii nie utleniają się tak szybko i warzywo nie jest tak gorzkie. Olejki te mają działanie żółciopędne, ułatwiają trawienie, pobudzają apetyt. Ponadto cykoria ma działanie antyzakrzepowe (kumaryny) i poprawiające nastrój. Cykoria to obfite źródło witaminy A, β-karotenu, błonnika (inuliny) i manganu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego działania wielu enzymów.