Chutney z marchwi i moreli
Kaloryczność: w wersji z białym cukrem: 1 słoiczek 300 kcal; 1 porcja (2 łyżki) 40 kcal | Wymienniki węglowodanowe: w wersji z białym cukrem: 1 słoiczek 6 WW; 1 porcja (2 łyżki) 0,8 WW |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 9 słoiczków po 300 ml każdy:
- młoda marchew (1 kg)
- cebula (250 g)
- żółta papryka (2 szt.)
- morele (500 g)
- musztarda ziarnista (1 łyżka)
- kurkuma (3 łyżki)
- ziarna kolendry (3 łyżki)
- sól
- octu balsamicznego (400 ml)
- cukier żelujący 2:1 (500 g) lub cukier brzozowy (500 g)
Sposób przygotowania:
Przygotuj i wyparz słoiki oraz nakrętki, starannie osusz. Obierz i pokrój marchew w plastry, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Dodaj musztardę, sól, zioła i zalej octem balsamicznym. Gotuj na małym ogniu 45–60 minut. Po 30 minutach gotowania dodaj pokrojone w kostkę morele. Na sam koniec wsyp cukier żelujący i gotuj zgodnie z instrukcją producenta. Gorącą masę przelej do słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem. Chutney nie wymaga pasteryzowania.
Ocena dietetyka:
Znudziły cię kurczaki i indyki? Nie masz pomysłu na oryginalne przyrządzenie drobiu? Ten sos jest dla ciebie! Delikatny, słodko-kwaśny, korzenny – idealnie podkreśla subtelny smak białego mięsa. Możesz go podawać na zimno – np. do kanapek, jak i na gorąco np. do fileta z piersi kurczaka ugotowanego na parze lub w folii. Ten dodatek ożywi także każde letnie (i nie tylko) przyjęcie. Można podawać go jako dip do kawałków świeżych warzyw: marchewki, papryki, kalafiorów, ogórków. Słoiczki dobrze się przechowują przez cały rok. W przepisie zrezygnowałam z octu spirytusowego, dobrze jest też zastąpić biały cukier cukrem brzozowym – oprócz sukralozy jest jedynym słodzikiem, który nie traci słodkiego smaku w czasie obróbki termicznej. Przy użyciu cukru brzozowego, sos będzie rzadszy i należy go nieco odparować. Specjały do spiżarni przygotowane bez białego cukru zawierają znacznie mniej kalorii, WW i mają niższy IG.