Dynia z majerankiem
Kaloryczność: 137 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 5–6 porcji:
- dynia (1 kg)
- czosnek (4 ząbki)
- olej rzepakowy (3 łyżki)
- sól
- biały pieprz
- majeranek drobno posiekany świeży (3 łyżki) lub suszony (1 łyżka)
Sposób przygotowania:
Obierz dynię, wydrąż pestki, pokrój w dość grubą kostkę (2 ´ 2 cm), wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem, posyp majerankiem. Duś do miękkości (ok. 10–12 minut), uważaj aby dynia nie rozpadła się. Gdy dynia zmięknie posól, dodaj pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze 30 sekund. Wymieszaj i od razu podawaj.
Ocena dietetyka:
Nie znosisz dyni? Uważasz, że jest pozbawiona smaku i nie wiesz jak ją przyrządzać? Mam coś dla ciebie! Dynia w pysznej ziołowej odsłonie może być wspaniałym dodatkiem do mięs, makaronu lub może stanowić samodzielne danie. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej zawartości karotenoidów: betakarotenu i betakryptoksantyny, które nasz organizm przetwarza w witaminę A. Witamina A spełnia wiele funkcji, ale jej najważniejsza rola to ochrona komórek nabłonka budujących większość układów i organów naszego ciała. Szczególnie ważna jest dla prawidłowej funkcji płuc i oka. Dynia bogata jest także w witaminę B1, B2, B6, C, kwas foliowy oraz potas, magnez, a także mangan i miedź.