Jesteś tu:
>
>
>
>
Dynia z majerankiem
Dynia z majerankiem
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 137 Wymienniki węglowodanowe: 1
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na 5–6 porcji:
  • dynia (1 kg)
  • czosnek (4 ząbki)
  • olej rzepakowy (3 łyżki)
  • sól
  • biały pieprz
  • majeranek drobno posiekany świeży (3 łyżki) lub suszony (1 łyżka)
Sposób przygotowania:

Obierz dynię, wydrąż pestki, pokrój w dość grubą kostkę (2 ´ 2 cm), wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem, posyp majerankiem. Duś do miękkości (ok. 1012 minut), uważaj aby dynia nie rozpadła się. Gdy dynia zmięknie posól, dodaj pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze 30 sekund. Wymieszaj i od razu podawaj.
Ocena dietetyka:

Nie znosisz dyni? Uważasz, że jest pozbawiona smaku i nie wiesz jak ją przyrządzać? Mam coś dla ciebie! Dynia w pysznej ziołowej odsłonie może być wspaniałym dodatkiem do mięs, makaronu lub może stanowić samodzielne danie. Swój piękny pomarańczowy kolor zawdzięcza dużej zawartości karotenoidów: betakarotenu i betakryptoksantyny, które nasz organizm przetwarza w witaminę A. Witamina A spełnia wiele funkcji, ale jej najważniejsza rola to ochrona komórek nabłonka budujących większość układów i organów naszego ciała. Szczególnie ważna jest dla prawidłowej funkcji płuc i oka. Dynia bogata jest także w witaminę B1, B2, B6, C, kwas foliowy oraz potas, magnez, a także mangan i miedź.
Komentarze
Hanna
24.06.2013

próbowałam dynię na różne sposoby, zawsze podnosi bardzo poziom cukru, diabetykom nie polecam
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi