Pikle z dyni
Kaloryczność: 144 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 9–10 słoiczków po 300 ml
- dynia (2 kg)
- woda (1,5 litra)
- ocet winny (400 ml)
- cukier brzozowy (400 g)
- goździki (1 łyżka)
- cynamon (1 łyżka)
- sól (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wydrążyć nasiona, pokroić w większą kostkę (2 x 2 cm). Wszystkie składniki zalewy zagotować. Wrzucić do niej dynię, gotować na małym ogniu 8–10 minut. Gorącą przekładać do słoików, zamknąć. Pasteryzować 10 minut.
Ocena dietetyka:
To wyborne pikle z dyni, których możesz użyć jako dodatek do mięs lub ryb albo jako składnik sałatek – np. z sałatą lodową, cebulą i z pomidorami. Dynia to naturalne źródło wielu witamin, szczególnie karotenoidów i minerałów rzadziej występujących, takich jak mangan, chrom i miedź. Niemniej jednak chciałabym zwrócić uwagę na sposób przygotowania tych pikli, gdzie zwykły cukier został zastąpiony cukrem brzozowym, a ocet spirytusowy – octem winnym. To dużo zdrowsza wersja pikli niż w tradycyjnym wydaniu. W podobny sposób możesz przyrządzać inne zimowe marynaty – z ogórków, papryki itd. Cukier brzozowy ma połowę kalorii zwykłego cukru, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 8. Dodatek octu winnego dodatkowo jeszcze obniża IG potraw.