Jesteś tu:
>
>
>
>
Dorsz w panierce serowo-ziołowo-orzechowej
Dorsz w panierce serowo-ziołowo-orzechowej
dietetyk Edyta Adamska, Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku
Kaloryczność: 565 kcal Białko: 32 g
Tłuszcze: 24,5 g Węglowodany: 54 g
Wymienniki węglowodanowe: 5,5 WW Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 3,5 WBT
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
  • filet z dorsza (120 g)
  • tarty ser żółty (10 g)
  • pełnoziarnista tarta bułka (10 g, 1½ łyżeczki)
  • sok z limonki
  • 2 rozdrobnione orzechy włoskie
  • posiekany koperek (3 g, ½ łyżeczki)
  • natka pietruszki (3 g, ½ łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz
  • olej rzepakowy (1 niepełna łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Filet ułożyć na teflonowej blaszce do pieczenia. Tarty ser wymieszany z olejem, sokiem z limonki, tartą bułką, orzechami, koperkiem, pietruszką i pieprzem nałożyć na rybę i lekko docisnąć łyżeczką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut. Podawać z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze (150 g, 2 średnie) z koperkiem oraz surówką z pomidorków koktajlowych (150 g) z cebulką (30 g).
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi