Dorsz w panierce serowo-ziołowo-orzechowej
Kaloryczność: 565 kcal | Białko: 32 g |
Tłuszcze: 24,5 g | Węglowodany: 54 g |
Wymienniki węglowodanowe: 5,5 WW | Wymienniki białkowo-tłuszczowe: 3,5 WBT |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
- filet z dorsza (120 g)
- tarty ser żółty (10 g)
- pełnoziarnista tarta bułka (10 g, 1½ łyżeczki)
- sok z limonki
- 2 rozdrobnione orzechy włoskie
- posiekany koperek (3 g, ½ łyżeczki)
- natka pietruszki (3 g, ½ łyżeczki)
- świeżo mielony pieprz
- olej rzepakowy (1 niepełna łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Filet ułożyć na teflonowej blaszce do pieczenia. Tarty ser
wymieszany z olejem, sokiem z limonki, tartą bułką, orzechami, koperkiem,
pietruszką i pieprzem nałożyć na rybę i lekko docisnąć łyżeczką, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 15 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub gotowanymi na parze (150 g, 2 średnie)
z koperkiem oraz surówką z pomidorków koktajlowych (150 g) z cebulką (30 g).