Jesteś tu:
>
>
>
>
Sałatka z fasolki szparagowej
Sałatka z fasolki szparagowej
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 178 Wymienniki węglowodanowe: 1
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

na 4 porcje
  • fasolka szparagowa – może być mieszana, zielona i żółta, można użyć także fasolki mrożonej (500 g)
  • słodkie pomidory – najlepiej malinowe (300 g)
  • biała cebula (1 szt.)
  • czosnek (2 ząbki)
  • natka pietruszki (½ pęczka)
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (3 łyżki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • sok z ½ cytryny
  • musztarda Dijon (1 łyżeczka)
  • cukier (1 łyżka) lub porcja słodzika
Sposób przygotowania:

Obraną i pokrojoną na kawałki fasolkę wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Pilnuj, aby fasolka nie rozgotowała się, powinna pozostać lekko twarda. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w kostkę, dodaj do fasolki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do sałatki. W osobnym kubeczku utrzyj na jednolitą masę sos: oliwę, sok z cytryny, sól, cukier, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną natką. Delikatnie przemieszaj i od razu podawaj.
Ocena dietetyka:

Pyszna pożywna sałatka. Doskonała jako dodatek do dań głównych albo samodzielne danie, chętnie zjadam ją na kolację. Fasolka szparagowa to doskonałe źródło błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Jej ziarenka zawierają białko, tiaminę, witaminę K, a także żelazo, mangan, miedź, chrom. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek. Stanowi składnik hemoglobiny – białka przenoszącego tlen do wszystkich komórek naszego organizmu. Niedobór żelaza prowadzi do anemii (niedokrwistości). Rzadsze pierwiastki takie jak miedź, chrom i mangan to niezbędne składniki wielu aktywnych enzymów, bez których niemożliwy jest prawidłowy metabolizm, szczególnie węglowodanów. Niedobór miedzi i chromu jest częstym zjawiskiem u chorych na cukrzycę. Zjadaj fasolkę często we wszystkich jej odmianach.
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi