Sałatka z fasolki szparagowej
Kaloryczność: 178 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 4 porcje
- fasolka szparagowa – może być mieszana, zielona i żółta, można użyć także fasolki mrożonej (500 g)
- słodkie pomidory – najlepiej malinowe (300 g)
- biała cebula (1 szt.)
- czosnek (2 ząbki)
- natka pietruszki (½ pęczka)
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (3 łyżki)
- sól (1 łyżeczka)
- sok z ½ cytryny
- musztarda Dijon (1 łyżeczka)
- cukier (1 łyżka) lub porcja słodzika
Sposób przygotowania:
Obraną i pokrojoną na kawałki fasolkę wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Pilnuj, aby fasolka nie rozgotowała się, powinna pozostać lekko twarda. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w kostkę, dodaj do fasolki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, wrzuć do sałatki. W osobnym kubeczku utrzyj na jednolitą masę sos: oliwę, sok z cytryny, sól, cukier, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną natką. Delikatnie przemieszaj i od razu podawaj.
Ocena dietetyka:
Pyszna pożywna sałatka. Doskonała jako dodatek do dań głównych albo samodzielne danie, chętnie zjadam ją na kolację. Fasolka szparagowa to doskonałe źródło błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Jej ziarenka zawierają białko, tiaminę, witaminę K, a także żelazo, mangan, miedź, chrom. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek. Stanowi składnik hemoglobiny – białka przenoszącego tlen do wszystkich komórek naszego organizmu. Niedobór żelaza prowadzi do anemii (niedokrwistości). Rzadsze pierwiastki takie jak miedź, chrom i mangan to niezbędne składniki wielu aktywnych enzymów, bez których niemożliwy jest prawidłowy metabolizm, szczególnie węglowodanów. Niedobór miedzi i chromu jest częstym zjawiskiem u chorych na cukrzycę. Zjadaj fasolkę często we wszystkich jej odmianach.