Przepis wielkanocny: sernik na zimno z owocami
Kaloryczność: 186 | Wymienniki węglowodanowe: 2 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 10 porcji
- chudy twaróg trzykrotnie zmielony (1 kg)
- borówka amerykańska lub jagody (500 g)
- cukier brzozowy (200 g)
- jogurt naturalny 0% tłuszczu (400 ml)
- skórka otarta z 1 cytryny
- żelatyna (2 łyżki)
- woda (5 łyżek)
Sposób przygotowania:
Utrzyj ser z cukrem i skórką cytrynową na puszystą masę. Żelatynę zalej wodą w rondelku, a następnie delikatnie podgrzewaj ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny. Nie dopuść do zagotowania! Wlej żelatynę do jogurtu (powinien mieć temperaturę pokojową) i szybko wymieszaj. Jogurt wlej do masy serowej, zmiksuj. 2/3 borówek wsyp do masy i wymieszaj całość łyżką. Przelej do tortownicy średniej wielkości. Na wierzchu ułóż pozostałą 1/3 borówek. Sernik wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.
Ocena dietetyka:
Borówka amerykańska, jagody to owoce, które na rynku produktów żywnościowych przeżywają swoisty renesans. Ma to związek z wynikami prowadzonych przez wiele lat badań, które ujawniły, że antocyjany (fioletowy barwnik zawarty w owocach) mają działanie silnego przeciwutleniacza zwalczającego stany zapalne. Antocyjany reprezentowane są przez różne związki m.in. kwas elagowy, któremu przypisuje się działanie ochronne przed nowotworami oraz luteina i zeaksantyna, które chronią fotoreceptory siatkówki oka, wspomagają procesy widzenia, a nich niedobór jest jedną z przyczyn AMD – zwyrodnienia plamki żółtej dna oka. Choroba ta może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku. Włącz borówkę i jagody do jadłospisu na stałe! Staraj się je zjadać 2 razy w tygodniu.