Śliwki w sosie żurawinowym
Kaloryczność: 82 | Wymienniki węglowodanowe: 1,3 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 4 osób
- twarde fioletowe śliwki (4 duże szt.)
- sok żurawinowy niesłodzony (200 ml)
- laska cynamonu
- ziarna kardamonu (3–4 szt.)
- cukier brzozowy (3 łyżki)
Sposób przygotowania:
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestkę. Do rondelka wlać sok żurawinowy, wsypać cukier brzozowy, włożyć laskę cynamonu i kardamon. Układać w rondlu śliwki przekrojonymi połówkami do dołu. Nie przykrywać rondla! Gotować ok. 10–12 minut – tak aby część soku odparowała, ale śliwki nie mogą się rozgotować.
Ocena dietetyka:
To wspaniały rozgrzewający przepis na zimne jesienne wieczory, wprost do popołudniowej herbaty. Śliwki według tego przepisu można zjadać jako samodzielny deser, ale można też dodać do nich odtłuszczonego jogurtu, bitej śmietany typu "śnieżka light" lub zapiec z kruszonką z otrębami albo podać z pełnoziarnistymi herbatnikami. Śliwki są bardzo bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużo witaminy C, K, β-karoten oraz potas i błonnik. Śliwki zawdzięczają swój piękny fioletowy kolor zawartości antyoksydantów takich jak antocyjany. Mają one działanie antyzapalne, hamują postęp miażdżycy i dobroczynnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Śliwki doskonale działają także w przypadku zaparć, a działanie przeczyszczające zawdzięczają nie tyle zawartości błonnika co obecności sorbitolu – substancji powodującej zatrzymanie wody w jelicie grubym. Zmiękcza ona stolec i ułatwia przesuwanie się mas kałowych. Śliwki mają 45 kcal w 100 g i jednocześnie 100 g to 1 WW. Tak więc na 100 g porcję śliwek wchodzi kilka (3–5) sztuk.