Jesteś tu:
>
>
>
>
Sos do makaronu z tuńczykiem i kaparami
Sos do makaronu z tuńczykiem i kaparami
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 163 Wymienniki węglowodanowe: 0,3 WW
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 4 osób
  • tuńczyk w sosie własnym (2 puszki)
  • cebula (1 szt.)
  • średnia cukinia (1 szt., ok. 150 g),
  • czosnek (2 ząbki)
  • masło (1 łyżeczka)
  • odtłuszczona słodka śmietanka 12 % (150 ml)
  • oregano – świeże (2 łyżki stołowe) lub suszone (1 łyżeczka)
  • kapary (4 łyżki)

Sposób przygotowania:
Roztop łyżeczkę masła i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i cukinię pokrojoną w słupki. Lekko posól. Po kilku minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj tuńczyka razem z zalewą i oregano. Podgrzej całość do zagotowania i duś kilka minut na wolnym ogniu. Wlej śmietankę i dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do wrzenia. Sos jest gotowy. Polej nim ugotowany makaron – najlepiej ten przygotowany własnoręcznie, posyp każdą porcję łyżką kaparów i odrobiną tartego parmezanu.

Ocena dietetyka:
Przepis ten to ciekawa i dużo zdrowsza alternatywa dla tłustych, mięsnych sosów dodawanych do makaronu. Jeśli dodatkowo ten tuńczykowy sos podasz do własnoręcznie wyprodukowanego makaronu razowego, to skomponujesz posiłek bogaty we wszystkie grupy składników odżywczych. Tuńczyk to wspaniałe źródło wysokogatunkowego białka, a także niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Tuńczyk to ryba bogata także w witaminę A i D oraz potas, fosfor i żelazo. Jeżeli pozwoli na to domowy budżet skuś się na świeżego tuńczyka lub mrożonego. Jeśli wybierasz tuńczyka w puszkach kupuj tego w jak największych kawałkach (tuńczyk rozdrobniony ma niską jakość i obniżone walory smakowe). Wybieraj także raczej rybę w sosie własnym, a nie w oleju (olej znaczny dodatkowy ładunek kaloryczny). Zwróć też uwagę na zawartość soli w zalewie. Sól powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi, więc im jej mniej, tym lepiej dla zdrowia.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi