Pyszny jarmuż
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 294 Wymienniki węglowodanowe: 0,7
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 2 osób
  • jarmuż (500 g)
  • żółtko (1 szt.)
  • słodka śmietanka odtłuszczona 12% (100 ml)
  • czosnek (2 ząbki)
  • biały pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy (2 łyżki)

Sposób przygotowania:
Liście jarmużu umyj, osusz, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć jarmuż. Duś aż do odparowania większości wody. Zmniejsz ogień. Cały czas intensywnie mieszając wlej śmietankę i żółtko. Dobrze połącz składniki. Wyłącz. Dopiero teraz posól, dodaj biały pieprz i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dokładnie wymieszaj. Przykryj. Odstaw przed wyłożeniem na talerze na około 10 minut.

Ocena dietetyka:
Jarmuż to mało popularne w Polsce warzywo z rodziny kapustnych, ale dostępne w większych hipermarketach. Jak dowodzą badania nad zdrową żywnością jarmuż to jedno z najbogatszych roślinnych źródeł soli mineralnych. Zawiera bardzo dużo wapnia – zaledwie 100 g tego warzywa dostarcza 1/4–1/5 dobowego zapotrzebowania na wapń. Dlatego warto jeść jarmuż, szczególnie w przypadku osób nieprzepadających za mlekiem i jego przetworami. To świetna profilaktyka osteoporozy, a także gwarancja zdrowych i mocnych kości u dzieci i nastolatków. Jarmuż zawiera także sporo potasu, żelaza, folianów, β-karotenu oraz witaminy A, C i K. Zwróć uwagę, że w przepisie używamy niskotłuszczowej śmietanki – zaledwie 12% tłuszczu. Niektóre sklepy oferują także śmietankę ultra light – 7,5% tłuszczu.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi