Kaloryczność: 320 | Wymienniki węglowodanowe: 0,9 |

- mięso mielone (wieprzowo-wołowe) (300 g)
- marchew (3 duże szt.)
- korzeń selera (1 szt.)
- korzeń pietruszki (2 szt.)
- jajko (1 szt.)
- mąka do obsypania
- sól, pieprz do smaku
Państwa przepisy ocenia lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka
dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój
dietetyk" w Warszawie
Lekki i smaczny posiłek, z pewnością chętnie zjedzą go dzieci. To także pożywna propozycja dla osób starszych mających problemy z żuciem. Z proponowanej ilości składników otrzymamy 4 porcje pulpecików w warzywnym bulionie. 1 porcja ma 320 kcal i 0,9 WW. Zwróciłabym uwagę na rodzaj mięsa mielonego, z którego przyrządzamy pulpeciki. Mięso mieszane wieprzowo-wołowe jest zazwyczaj bardzo tłuste, a jego wartość kaloryczna może wynosić od 280–350 kcal/100 g. Proponuję użyć chudej wołowiny i mięsa z piersi indyka lub kurczaka, wówczas 100 g takiej mieszanki będzie miało zaledwie 105 kcal! Poza tym uda się nam usunąć większość szkodliwych dla serca nasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfituje wieprzowina. Jeśli użyjesz chudszego mięsa 1 porcja będzie miała zaledwie 174 kcal. Aby pulpeciki nie były zbyt suche, można do masy mięsnej domieszać część ugotowanych i utartych warzyw. Wreszcie w przepisie zabrakło mi ziół. Po pierwsze pozwolą zredukować ilość soli, po drugie np. doskonały do tego dania estragon, obfituje w substancje przeciwzapalne dobroczynnie wpływające na układ oddechowy i pokarmowy.