Jesteś tu:
>
>
>
>
Pulpeciki w warzywach
Wasze przepisy
Pulpeciki w warzywach
Pani Anna z Piły przesyła przepis na pyszne pulpeciki
Kaloryczność: 320 Wymienniki węglowodanowe: 0,9
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
  • mięso mielone (wieprzowo-wołowe) (300 g)
  • marchew (3 duże szt.)
  • korzeń selera (1 szt.)
  • korzeń pietruszki (2 szt.)
  • jajko (1 szt.)
  • mąka do obsypania
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na tarce, wymieszać w garnku, zalać wodą i gotować, aż będą średnio miękkie. Mięso mielone wyrobić z jajkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować z niego niewielkie kule. Każdą z kul obtoczyć w mące i wrzucić do wywaru z warzyw. Gotować całość przez 15 minut. Danie jest gotowe do spożycia, można też podawać z makaronem.

Ocena dietetyka:



Państwa przepisy ocenia lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie



Lekki i smaczny posiłek, z pewnością chętnie zjedzą go dzieci. To także pożywna propozycja dla osób starszych mających problemy z żuciem. Z proponowanej ilości składników otrzymamy 4 porcje pulpecików w warzywnym bulionie. 1 porcja ma 320 kcal i 0,9 WW. Zwróciłabym uwagę na rodzaj mięsa mielonego, z którego przyrządzamy pulpeciki. Mięso mieszane wieprzowo-wołowe jest zazwyczaj bardzo tłuste, a jego wartość kaloryczna może wynosić od 280–350 kcal/100 g. Proponuję użyć chudej wołowiny i mięsa z piersi indyka lub kurczaka, wówczas 100 g takiej mieszanki będzie miało zaledwie 105 kcal! Poza tym uda się nam usunąć większość szkodliwych dla serca nasyconych kwasów tłuszczowych, w które obfituje wieprzowina. Jeśli użyjesz chudszego mięsa 1 porcja będzie miała zaledwie 174 kcal. Aby pulpeciki nie były zbyt suche, można do masy mięsnej domieszać część ugotowanych i utartych warzyw. Wreszcie w przepisie zabrakło mi ziół. Po pierwsze pozwolą zredukować ilość soli, po drugie np. doskonały do tego dania estragon, obfituje w substancje przeciwzapalne dobroczynnie wpływające na układ oddechowy i pokarmowy.

Komentarze
Agnieszka
21.04.2011

Znam ten przepis i należy on do moich ulubionych. Pulpeciki są pyszne i lekkie. Polecam.
Misia
22.04.2011

Właśnie szukałam jakiegoś lekkostrawnego dania. Spróbuję te pulpeciki. Napiszę jak mi wyszły.
Tomas
29.04.2011

I jak, i jak? :) Przymierzam się do niespodzianki dla mej lubej. Dobry wybór?
Agnieszka
02.05.2011

To jest bardzo dobry wybór! Doceni na pewno :)
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi