Własnoręcznie upieczony chleb
Kaloryczność: 135 | Wymienniki węglowodanowe: 2,2 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 1 bochenek (14-16 kromek)
- mąka żytnia z pełnego przemiału (300 g)
- mąka orkiszowa (100 g)
- otręby pszenne (3 łyżki)
- ziarna słonecznika (2 łyżki)
- łuskane pestki dynii (2 łyżki)
- ciepła woda (350 ml)
- sól (1 łyżeczka)
- drożdże suszone (4 g)cukier (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp wszystkie suche składniki oprócz cukru i wymieszaj łyżką. W środku zrób dołek. W kubeczku wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Roztwór powinien się pienić – oznacza to, że drożdże są świeże i dobre. Wlej roztwór do dołka, lekko zamieszaj z odrobiną mąki. Odstaw, aż zaczyn podwoi swoją objętość (ok. 15 minut). Teraz możesz wyrabiać ciasto – połącz wszystkie składniki – wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Lato jest idealną porą, bo wystarczy nasłoneczniony kuchenny blat, aby ciasto pięknie wyrosło. Po 2 godzinach przełóż ciasto do wysmarowanej olejem formy keksówki. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30–40 minut. Wstaw do pieca na grzanego do 180 °C i piecz 50 minut.
Ocena dietetyka:
Postaw na własnoręcznie wypieczony chleb bez sztucznych dodatków! W ten sposób unikasz wszelkich konserwantów, nadmiaru soli, tłuszczu, a także karmelu czy mąki kukurydzianej dodawanych do wypieków przemysłowych (celem poprawy kolorytu i "puszystości" pieczywa). Taki chlebek to podstawa naszej codziennej diety, najzdrowsze źródło złożonych węglowodanów i błonnika, a także białka, potasu, magnezu, fosforu, witamin z grupy B, folianów oraz rzadkich pierwiastków jak: cynk, selen, bor, mangan. Dodatek ziaren słonecznika i dynii uzupełnia wartość wypieku o zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E. Jedna lub dwie kromki takiego pieczywa w towarzystwie chudego nabiału lub chudej wędliny i dowolnych warzyw to idealny posiłek na śniadanie lub kolację.