Ciasto marchewkowe
Kaloryczność: 108 | Wymienniki węglowodanowe: 1,5 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
na 20 porcji:
- marchew (1 kg)
- jajka (6 szt.)
- gorzka czekolada dobrej jakości (100 g)
- suszona żurawina (100 g)
- otręby owsiane (5 łyżek)
- otręby orkiszowe (opcjonalnie – jeśli nie masz zastąp owsianymi) (5 łyżek)
- mąka kukurydziana (5 łyżek)
- ksylitol (cukier brzozowy lub inny słodzik w odpowiedniej ilości) (100 g)
- cynamon (1 łyżka)
- mielone goździki (1 łyżeczka)
- mielony imbir (1 łyżeczka)
- kardamon (1 łyżeczka)
- sól (½ łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Marchew obrać i zetrzeć na drobno – można krótko zmiksować marchew w malakserze. Całe jajka ubić na sztywną kremową masę z cukrem brzozowym, pod koniec dodać korzenne przyprawy. Następnie domieszać mąkę i otręby. Dodać stratą czekoladę (również można ją rozdrobnić w malakserze) i żurawinę. Na koniec wymieszać całość z marchwią. Przełożyć do wysokiej prostokątnej blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 70 minut.
Ocena dietetyka:
Poszukując pysznego ciasta, które nie zawiera dodatku tłuszczu, a zawiera zdrowe węglowodany wymyśliłam przepis na ciasto marchewkowe z żurawiną i gorzką czekoladą. Szczególnie do gustu przypadło ono dzieciom, co w dobie wszechobecnych batoników i produktów z mlecznej czekolady jest wspaniałym rozwiązaniem na pożywną słodycz na śniadanie do szkoły. Ciasto zawiera mnóstwo błonnika, a przede wszystkim karotenoidy niezbędne dla zdrowia skóry, wszystkich błon śluzowych i narządu wzroku. Źródłem ich jest marchew, a także żurawiny, które dodatkowo bogate są w witaminę C, foliany i antocyjany. Substancje te to bardzo aktywne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną chorób cywilizacyjnych i starzenia się. Gorzka czekolada w przepisie jest źródłem magnezu i w przeciwieństwie do czekolady mlecznej ma niski indeks glikemiczny (25). Porcja tego ciasta zapewnia uczucie sytości na długo, polecam dla osób na diecie odchudzającej w ramach 1 porcji słodkości w ciągu dnia. Ciasto świetnie się przechowuje, nie wysycha – chociaż w moim domu nigdy nie stało na tyle długo, aby się o tym przekonać…