Razowe bułeczki z pastą z białego sera i makreli
Kaloryczność: 311 | Wymienniki węglowodanowe: 2,1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 4 osób
- chudy biały ser (250 g)
- wędzona makrela obrana ze skóry i ości (200 g)
- jogurt naturalny odtłuszczony 0% tłuszczu (100 ml)
- drobno posiekany szczypiorek (2 łyżki)
- posiekana natka pietruszki (1 łyżka)
- szczypta soli
- razowe bułeczki (4 szt., każda ok. 60 g)
Sposób przygotowania:
Rozgnieść widelcem biały ser i rybę, wymieszać z ziołami i jogurtem, doprawić do smaku. Podzielić porcję na cztery części i rozsmarować na razowych bułeczkach.
Ocena dietetyka:
Ta propozycja to idealny starter na długi i pracowity dzień. Dostarcza wszystkich podstawowych składników odżywczych. Białko pochodzi z białego sera, ryby i pieczywa. Węglowodany obecne są w razowym pieczywie i twarogu, zaś zdrowe tłuszcze nienasycone omega-3 obficie występują w tłustych rybach, a makrela i karp to najtłustsze ryby w polskiej kuchni. Dodatkowo wybór odtłuszczonego nabiału – twarogu i jogurtu eliminuje z diety szkodliwe nasycone kwasy tłuszczowe, które nasilają procesy miażdżycowe. Powikłania miażdżycy to m.in. zawał serca i udar mózgu. Wybierając odtłuszczony nabiał chronisz swoje serce i naczynia krwionośne. Obfity dodatek zieleniny zapewnia witaminę C, foliany, a także ochronne, antybakteryjne olejki eteryczne zawarte w większości ziół.