Omlet z pieczarkami
Kaloryczność: 233 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 2 osób
- duże jajka (4 szt.)
- masło (1 łyżeczka)
- pieczarki (100 g)
- drobno pokrojony szczypiorek (1 łyżeczka)
- olej rzepakowy (1 łyżeczka)
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w plasterki, krótko podsmażyć na łyżeczce oleju, lekko posolić. 4 jajka rozbić do miseczki (dobrze, aby były wcześniej wyjęte z lodówki) i lekko rozmieszać widelcem, nie ubijać! Posolić i doprawić pieprzem. Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającym dnie wyłożyć masło, a następnie masę jajeczną. Zagarniać widelcem od brzegów do środka patelni, aż masa będzie miała zwartą konsystencję (ok. 1½ minuty). Na połowę masy wyłożyć pieczarki, posypać szczypiorkiem. Za pomocą kuchennej łopatki, złożyć omlet na pół. Podzielić porcję na połowę i wyłożyć na talerze.
Ocena dietetyka:
Wspaniała sycąca kolacja, danie proste i szybkie do przygotowania. Każdy omlet można podać z porcją zielonej sałaty i zrezygnować z pieczywa. Można też dowolnie zmieniać dodatki do jajek według upodobań. Jajka to wspaniały naturalny i nieprzetworzony pokarm, idealne źródło białka, bez zawartości tłuszczu i węglowodanów, niemniej jednak żółtka jaj bogate są w cholesterol. Zalecenia mówią, aby nie przekraczać 2–3 jaj na tydzień, szczególnie w przypadku jeśli mamy podwyższony poziom cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Wówczas można przygotować „oszukany „ omlet np. z 4 białek i 2 żółtek. Pamiętajmy też, że szkodzą nam nie tyle bezpośrednie źródła cholesterolu, jak np. jajka co źródła nasyconych kwasów tłuszczowych (tłuste wędliny, wieprzowina, masło, tłusty nabiał), które to nasz organizm przerabia na cholesterol. Przede wszystkim te produkty należy ograniczyć.