Zimowa zupa z dyni
Kaloryczność: 120 | Wymienniki węglowodanowe: 1 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 8 osób
- pomarańczowa dynia (1 kg)
- zielony groszek mrożony (200 g)
- chudy bulion z kury (1 litr)
- sok z połowy cytryny
- suszony majeranek (2 łyżki)
- czosnek (5 ząbków)
- sól, biały pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w grubą kostkę, zalać bulionem. Gotować do miękkości (ok. 15 minut), a następnie zmiksować. Dodać majeranek, posolić jeśli trzeba, gotować jeszcze 10 minut. W tym czasie wrzuć mrożony groszek na osolony wrzątek i gotować 2–3 minuty. Odcedzić. Do zupy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, gotować jeszcze minutę. Przelać do miseczek, do każdej dodać czubatą łyżkę zielonego groszku.
Ocena dietetyka:
To wspaniała sycąca zupa idealna na zimowe po południa. Bazą do niej jest samodzielnie ugotowany bulion z chudego mięsa kurczaka i sporej ilości warzyw – marchewki, selera, pietruszki, porów, cebuli. Tak przygotowany bulion można mrozić – najlepiej w 1-litrowych porcjach, aby zawsze mieć pod ręką gotowy wywar do innych zup. Unikajmy używania gotowych kostek rosołowych, bo zawierają mnóstwo soli i rozmaite „chemiczne” dodatki. Dynia swoją pomarańczową barwę zawdzięcza ogromnej ilości karotenoidów (betakaroten, betakryptoksantyna), które nasz organizm przetwarza w witaminę A. Karotenoidy pełnią ochronną funkcję m.in. dla nabłonka dróg oddechowych, wspomagają także procesy widzenia. Zawiera także sporo folianów, witaminy C, potasu i miedzi. Dynia to sycące, niskokaloryczne warzywo. Ma tylko 28 kcal w 100 g, jednak jej indeks glikemiczny to aż 75, więc porcja tego warzywa dla diabetyka musi być umiarkowana. Jeden wymiennik węglowodanowy to 200 g dyni i tej ilości na porcję nie należy przekraczać.