Bulion podstawowy
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 100 Wymienniki węglowodanowe: śladowe ilości
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
  • chuda wołowina (500 g)
  • piersi z kurczaka (500 g)
  • kości schabowe (2 szt.)
  • marchewka (2–3 szt.)
  • pietruszka (2 szt.)
  • seler (kawałek)
  • cebula (2 szt.)
  • por (1 szt.)
  • sól
  • liście laurowe (2 szt.)
  • ziele angielskie (kilka ziaren)
  • pieprz czarny (kilka ziaren)
  • tymianek (1 gałązka)
  • estragon (2 gałązki)
  • czosnek (2–3 ząbki)
  • woda (4 litry)

Sposób przygotowania:
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, posmarować lekko olejem i ułożyć na niej osolone kości schabowe. Włożyć do piekarnika i piec ok. 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Do garnka z wodą włożyć pozostałe mięso, warzywa, przyprawy i gotować około godziny. Obrać upieczone kości schabowe i wrzuć mięso do zupy, gotować jeszcze 20 minut. Wyjąć warzywa na jeden talerz, a mięso na drugi. Przecedzić bulion przez sito. Przyprawy wyrzucić, a pozostałe mięso z kości schabowych dołożyć do talerza z mięsem. Bulion odstawić w chłodne miejsce. Na wierzchu zbierze się tłuszcz, który należy wyrzucić. Resztę bulionu podzielić na litrowe porcje. Przelać do pojemników lub woreczków odpowiednich do zamrażania i zamrozić. Pozostałe mięso i warzywa można zużyć do przyrządzenia pysznego domowego pasztetu.

Ocena dietetyka:
Jeśli pragniesz domowej, zdrowej kuchni musisz mieć w zanadrzu przepis na wspaniały aromatyczny bulion. Może on z powodzeniem być daniem samodzielnym do podania jako rosół z domowymi kluseczkami, makaronem lub ryżem, bądź może stanowić podstawę każdej innej zupy. Szczególnie polecam go do zup typu krem np. krem z brokułów lub pomidorów. Zawsze gotuję większą ilość tego bulionu i mrożę w porcjach. Wówczas w  pełnym pracy tygodniu zupę mogę przygotować w ciągu 20 minut bez korzystania z wszechobecnych kostek rosołowych. Pamiętaj, aby wyrzucić tłuszcz, który zetnie się na powierzchni – poza mnóstwem kalorii, nie dostarczy ci żadnych wartościowych składników odżywczych. Sól jak najmniej! Aby wydobyć smak stosuj ulubione zioła, najlepiej świeże. Szczególnie pyszną wersję tego bulionu można przygotować dodając 1–2 papryczki chilli i łyżeczkę suszonego lubczyku. Ten bulion jest doskonałym posiłkiem dla osób w trakcie rekonwalescencji po ciężkich chorobach, osób gorączkujących, osób w podeszłym wieku, które odmawiają przyjmowania płynów. Bulion ten łączy w sobie wiele smaków – delikatnego kurczaka, pieczonych kości schabowych i zdecydowanej w smaku wołowiny, dlatego też nadaje się doskonale jako baza do galaret, wystarczy dodać żelatyny, a także jako podstawa sosów do mięsa.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi