Jabłecznik bez ciasta. Na gorąco!
Kaloryczność: 231 | Wymienniki węglowodanowe: 2.5 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
na 8 osób:
- jabłka np. papierówki (1,5 kg)
- białka z 7 jaj
- cukier brzozowy (200 g)
- bułka tarta (najlepiej z pieczywa pełnoziarnistego) (7 łyżek)
- cynamon (1 łyżeczka)
- imbir (1 łyżeczka)
- kilka goździków
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Bułkę tartą wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, solą i skórką z cytryny. Kawałki jabłek dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Cukier brzozowy ubić z białkami na sztywną błyszczącą masę. Delikatnie przemieszać jabłka z pianą z białek, wyłożyć do ceramicznego żaroodpornego naczynia. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 45–50 min. Podawać na gorąco, nakładając porcje ciasta wprost z naczynia na talerzyki za pomocą dużej łyżki. Ciasto można udekorować listkami melisy cytrynowej i podawać z kulką odtłuszczonych lodów śmietankowych.
Ocena dietetyka:
Do tego przepisu możemy wykorzystać każde jabłka, także młode, które nie bardzo nadają się do dłuższego przechowywania. Ten przepis na szarlotkę zmodyfikowałam tak, aby usunąć źródła tłuszczu, cholesterolu i ograniczyć ilość cukrów prostych. Szarlotka ta nie zawiera ciasta kruchego czy ucieranego, które zazwyczaj jabłecznikom towarzyszą. Pozwala to zaoszczędzić mnóstwa kalorii i wyeliminować tłuszcz. Brak żółtek usuwa źródło cholesterolu. Cukier – główne źródło cukrów prostych w każdym cieście, zostało zastąpione słodzikiem odpornym na obróbkę termiczną – cukrem brzozowym. Proponuję podawać ten deser na gorąco, piec w przezroczystym naczyniu żaroodpornym i porcje nakładać wprost na talerzyki. Brak ciasta może "zrekompensować" kulka odtłuszczonych lodów śmietankowych lub sorbetu cytrynowego, warto też poszukać lodów słodzonych słodzikiem, a nie cukrem.