Jesteś tu:
>
>
>
>
Flaczki z boczniaka
Flaczki z boczniaka
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 206 Wymienniki węglowodanowe: 0.3
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
dla 4–6 osób:
  • pierś z kurczaka bez skóry (500 g)
  • boczniak (500 g)
  • marchew (2 szt.)
  • pietruszka (1 szt.)
  • seler (½ szt.)
  • por (1 szt.)
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • chilli (½ łyżeczki)
  • majeranek (1 łyżka)
  • sos sojowy niskosodowy (4 łyżki)

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka zalać 2 litrami wody. Dodać obrane warzywa i pokrojone w cieniutkie paseczki boczniaki. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Następnie usunąć warzywa z zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać z powrotem do zupy. Wyjąć pierś z kurczaka, pokroić na cienkie paseczki i dodać ponownie do zupy. Gotować kolejne 10 minut. W razie konieczności dodać więcej majeranku. Na koniec wlać sos sojowy.

Ocena dietetyka:
Ten przepis to świetne danie na przyjęcia! Goście będą zachwyceni tą „imitacją” flaków. W wersji wegetariańskiej można przyrządzić zupę bez kurczaka, wówczas należy ją wzbogacić o 3 łyżki dobrej oliwy. Danie jest niskokaloryczne, bogate w białko i błonnik, zawiera niewiele tłuszczu. Gwiazdą potrawy jest boczniak, który na naszych stołach jest zazwyczaj serwowany jako niby-schabowy. Najnowsze badania dowodzą, że grzyby wcale nie są takie bezwartościowe, jak sądzono. Zawierają znaczne ilości β-glukanów – substancji wspomagających układ odpornościowy.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi