Flaczki z boczniaka
Kaloryczność: 206 | Wymienniki węglowodanowe: 0.3 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
dla 4–6 osób:
- pierś z kurczaka bez skóry (500 g)
- boczniak (500 g)
- marchew (2 szt.)
- pietruszka (1 szt.)
- seler (½ szt.)
- por (1 szt.)
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz czarny
- chilli (½ łyżeczki)
- majeranek (1 łyżka)
- sos sojowy niskosodowy (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka zalać 2 litrami wody. Dodać obrane warzywa i pokrojone w cieniutkie paseczki boczniaki. Dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny. Następnie usunąć warzywa z zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać z powrotem do zupy. Wyjąć pierś z kurczaka, pokroić na cienkie paseczki i dodać ponownie do zupy. Gotować kolejne 10 minut. W razie konieczności dodać więcej majeranku. Na koniec wlać sos sojowy.
Ocena dietetyka:
Ten przepis to świetne danie na przyjęcia! Goście będą zachwyceni tą „imitacją” flaków. W wersji wegetariańskiej można przyrządzić zupę bez kurczaka, wówczas należy ją wzbogacić o 3 łyżki dobrej oliwy. Danie jest niskokaloryczne, bogate w białko i błonnik, zawiera niewiele tłuszczu. Gwiazdą potrawy jest boczniak, który na naszych stołach jest zazwyczaj serwowany jako niby-schabowy. Najnowsze badania dowodzą, że grzyby wcale nie są takie bezwartościowe, jak sądzono. Zawierają znaczne ilości β-glukanów – substancji wspomagających układ odpornościowy.