Karp z otrębami
Kaloryczność: 346 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 WW |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
- 6 dzwonków karpia (po 200 g każdy)
- otręby owsiane (6 łyżek)
- cebula (1 kg)
- sól
- białka jaja (2 szt.)
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Dzwonka karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i pokroić w talarki. W plastikowym, zamykanym pojemniku ułożyć na przemian warstwy cebuli i ryby. Ważne: nie solić karpia! Zamknięty pojemnik wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia tuż przed smażeniem ryby ubić na sztywno 2 białka. Wyciągnąć rybę z cebuli i posolić. Cebulę wyrzuć. Obtoczyć każdy kawałek karpia w białku a następnie w otrębach i wrzucać na rozgrzany olej. Usmażyć rybę na złoto, przełożyć kawałki na papierowy ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładać na talerze.
Ocena dietetyka:
Grudzień to miesiąc, w którym Polacy spożywają najwięcej karpia, a szkoda, bo tą wartościową rybę warto spożywać cały rok. Osoby, które nie lubią karpia skarżą się na jej „błotnisty, mułowy” posmak. Po pierwsze warto jest znać sprawdzonego hodowcę tej ryby, o którym wiemy, że regularnie czyści stawy. Aby pozbyć się specyficznego posmaku karpia zastosuj opisaną powyżej „cebulową pierzynkę”. Trzymaj w niej karpia najlepiej 24 godziny. Pamiętaj, aby nie solić wcześniej ryby, bo mięso za bardzo zmięknie i może rozpadać się w czasie smażenia. Niezdrową panierkę z bułki tartej zastąp otrębami owsianymi – będą chrupiące i złote. Karp, obok łososia, sardynek, makreli, ryby maślanej, to jedna z najtłustszych ryb. Wyjątkowo w przypadku ryb obowiązuje zasada im tłustsze tym zdrowsze! Karp to nie tylko źródło pełnowartościowego białka, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasów omega-3. Kwasy omega-3 to jedno z najważniejszych odkryć dietetycznych ostatnich lat: działają przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo. Karp zawiera dodatkowo spore ilości witamin A i D oraz żelazo i wspomagający odporność cynk.