Jesteś tu:
>
>
>
>
Pieczony kurczak w innym stylu
Pieczony kurczak w innym stylu
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 237 kcal
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

  • świeży kurczak (ok. 1,6 kg)
  • gruboziarnista morska sól (1 łyżeczka)
  • majeranek (1 łyżeczka)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • estragonu ( 1 łyżeczka)
  • tymianek (½ łyżeczki)
  • olej rzepakowy (1 łyżka)
  • szklana butelka o pojemności 1–1,5 litra


Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy utrzeć na pastę z łyżką oleju. Dłońmi wetrzeć zioła w kurczaka. Włożyć do lodówki na około godzinę. Nadziać kurczaka na stojącą szklaną butelkę. Ustawić w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Naczynie musi mieć szerszą średnicę niż nadziany na butelkę kurczak. Uwaga! Nogi kurczaka nie mogą zamoczyć się w wodzie. Ustawić piekarnik na 160 °C z termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę i 20 minut. Kontrolować czy woda z naczynia nie wyparowała, w razie potrzeby należy jej dolać czasie pieczenia. By upewnić się, że jest upieczony, nakłuć kurczaka w najgrubszym miejscu (pierś lub udko): jeśli wypływa klarowny sok – kurczak jest gotowy. Raz upieczony w ten sposób kurczak sprawi, że nie wrócisz już do starych sposobów pieczenia. Potrawa wspaniale smakuje z prostą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej śmietanki (12% tłuszczu).
Danie dla 6 osób.

Ocena dietetyka:

Kurczak przygotowany w ten sposób jest źródłem białka i zawiera ograniczoną ilość tłuszczu. Naczynie z wodą umieszczone pod kurczakiem cały czas nawilża mięso. Na kurczaku powstaje chrupiąca skórka pozbawiona większości tłuszczu, który spływa do naczynia. Ta sprytna technika kulinarna sprawia, że otrzymujemy mięso uboższe w tłuszcz niż w przypadku tradycyjnych sposobów pieczenia. Dodatek dużej ilości ziół pozwala na zmniejszone użycie soli. Ten kurczak wspaniale smakuje z prostą sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej śmietanki (12% tłuszczu).

Komentarze
Yumi
06.03.2012

jak pierś z kurczaka to można też tak: pierś pokrojona w kosteczkę, usmażona na oliwie z oliwek. do tego dorzucasz wcześniej ugotowany ryż, dodajesz sosu sojowego, czosnku w proszku, piri-piri w płynie i sekretny składnik dania, czyli czarna fasola (ale koniecznie z odrobiną zalewy!). To taka wariacja tego dania. Przepis sprzedał mi znajomy. Super danie.
Elżbieta Mirosława
22.06.2014

Upiekła według podanego przepisu.Kurczak jest doskonały,smak niepowtarzalny.Dziękuję bardzo.
Elżbieta Mirosława
22.06.2014

Napisałam o Waszym portalu w internetowym Klubie Seniora,w wątku Klub Diabetyka .Dziękuję za porady i przepisy.
Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi