Jesteś tu:
>
>
>
>
Młode warzywa z pieca w sosie miodowym
Młode warzywa z pieca w sosie miodowym
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 202 kcal Wymienniki węglowodanowe: 2,2 WW
Czas: ok. 30 minut, porcja dla 4 osób
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

  • młode warzywa wg upodobania: ziemniaczki (ale nie więcej niż 1/3 porcji), marchewka, pietruszka, brokuły, kalafiory, cukinie, papryka (łącznie 1 kg)
Sos:
  • dobra jakościowo oliwa (2 łyżki)
  • miód (2 łyżki)
  • sól (1 łyżeczka)
  • sok z ½ cytryny
  • musztarda Dijon (1 łyżeczka)
  • posiekany szczypiorek lub inne ulubione zioła do posypania potrawy (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, ziemniaczki, marchewkę – wyczyścić za pomocą kuchennej szczoteczki. Warzyw nie obierać ze skórki! Dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie warzywa pokroić na większe kawałki – mniej więcej równej wielkości. Wszystkie składniki sosu mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć warzywa do żaroodpornego naczynia, zalać sosem i dokładnie obtoczyć warzywa w sosie. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180°C i piec ok. 25–30 minut. W połowie pieczenia warto warzywa przemieszać, aby równomiernie się zarumieniły. Po wyjęciu z pieca posypać ulubionymi ziołami, świetnie komponuje się tutaj estragon.

Ocena dietetyka:

To jedno z moich ulubionych sezonowych dań, stwarza możliwość dowolnych kombinacji warzyw i zawsze jest pyszne. Staraj się, aby zawsze dobrać warzywa reprezentujące 5 różnych kolorów: żółty (ziemniaki, żółte cukinie lub papryki, cebula, kalafiory, korzeń pietruszki), pomarańczowy (marchew, papryka, bataty), czerwony (czerwona papryka), zielony (brokuły, pory, zielona papryka, cukinia) i fioletowy (bakłażan, czerwona cebula). Wbrew pozorom nie chodzi wcale o efekt estetyczny, chociaż też oczywiście jest on ważny, ale o zapewnienie jak największej ilości witamin i przeciwutleniaczy w jednej porcji pożywienia. I tak np. warzywa fioletowe bogate są we flawonoidy, zaś warzywa zielone zazwyczaj zawierają dużo witaminy A i K. Warzywa żółte i pomarańczowe obfitują w β-karotenoidy. Każdy kolor reprezentuje specjalne benefity dla twojego zdrowia! Ponadto młode warzywa nieobierane ze skórki to doskonałe źródło błonnika.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi