Kaloryczność: 243 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,3 |

Ryby są zawsze zdrowe jeśli tylko nie dodamy do nich niezdrowych dodatków – jak np. panierki z bułki tartej, pełnotłustego żółtego sera lub nie będziemy ich smażyć na maśle bądź smalcu. Ryby to niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych omega-3 o działaniu przeciwzapalnym i antymiażdżycowym, a także źródło białka. Olej roślinny (najlepiej jeśli będzie to olej rzepakowy) dostarcza dodatkowo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Ponadto użyte w przepisie liczne korzenne przyprawy wzbogacają ją dodatkowo w substancje o działaniu przeciwzapalnym, rozkurczowym, rozgrzewającym, poprawiającym pracę przewodu pokarmowego. W podanej recepturze cukier puder można zastąpić słodzikiem. Należy również dobrze namoczyć filety, aby wypłukać nadmiar soli. Dobrym rozwiązaniem jest namoczenie ich w mleku, przez co są delikatniejsze.