Sałatka na wiosnę
Kaloryczność: 268 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 WW |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
- miks sałat z rukolą (200 g)
- pomidorki koktajlowe (125 g)
- świeży ogórek (1 szt.)
- czerwona cebula (1 szt.)
- odtłuszczona mozarella (100 g)
- oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
- sok z połowy cytryny
- miód (1 łyżeczka) lub odpowiednia ilość słodzika
- sól (½ łyżeczki)
- suszony estragon (½ łyżeczki) lub łyżka świeżego
Składniki na danie dla 2 osób.
Sposób przygotowania:
Sałatę włożyć do dużej miski. Pomidorki przekroić na połówki. Ogórek obrać, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i mozarellę pokroić w talarki. Do niewielkiego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodać miód, sól i estragon. Szczelnie zamknąć i intensywnie potrząsać, aż składniki dokładnie się wymieszają. Zalać sałatę sosem. Przemieszać, odstawić na 10 min. i gotowe.
Omówienie:
Doskonała, lekka sałatka. Świetna na kolację z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Warzywa są niskokaloryczne, zawierają błonnik, mają niski IG oraz mnóstwo witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy o działaniu zapobiegającym starzeniu się i chorobom cywilizacyjnym. Estragon zawiera lotne olejki o działaniu przeciwzapalnym, poprawiającym trawienie i uspokajającym. Możesz go zastąpić innym ulubionym ziołem. Dodawanie ziół do potraw zmniejsza zużycie soli. Ta prosta potrawa może stać się ulubioną sałatką całej rodziny.