Jesteś tu:
>
>
>
>
Sałatka na wiosnę
Sałatka na wiosnę
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 268 kcal Wymienniki węglowodanowe: 0,5 WW
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
  • miks sałat z rukolą (200 g)
  • pomidorki koktajlowe (125 g)
  • świeży ogórek (1 szt.)
  • czerwona cebula (1 szt.)
  • odtłuszczona mozarella (100 g)
  • oliwa z oliwek extra virgin (2 łyżki)
  • sok z połowy cytryny
  • miód (1 łyżeczka) lub odpowiednia ilość słodzika
  • sól (½ łyżeczki)
  • suszony estragon (½ łyżeczki) lub łyżka świeżego

Składniki na danie dla 2 osób.

Sposób przygotowania:
Sałatę włożyć do dużej miski. Pomidorki przekroić na połówki. Ogórek obrać, usunąć pestki, pokroić w grubą kostkę. Cebulę i mozarellę pokroić w talarki. Do niewielkiego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz dodać miód, sól i estragon. Szczelnie zamknąć i intensywnie potrząsać, aż składniki dokładnie się wymieszają. Zalać sałatę sosem. Przemieszać, odstawić na 10 min. i gotowe.

Omówienie:
Doskonała, lekka sałatka. Świetna na kolację z kromką pełnoziarnistego pieczywa. Warzywa są niskokaloryczne, zawierają błonnik, mają niski IG oraz mnóstwo witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy o działaniu zapobiegającym starzeniu się i chorobom cywilizacyjnym. Estragon zawiera lotne olejki o działaniu przeciwzapalnym, poprawiającym trawienie i uspokajającym. Możesz go zastąpić innym ulubionym ziołem. Dodawanie ziół do potraw zmniejsza zużycie soli. Ta prosta potrawa może stać się ulubioną sałatką całej rodziny.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi