Pierś kurczaka z pomidorkami koktajlowymi
Kaloryczność: 225 | Wymienniki węglowodanowe: 0,4 |
Podane wartości dotyczą jednej porcji

Składniki:
·
filet z piersi kurczaka (500 g)
·
pomidorki koktajlowe lub inne o wyraźnie słodkim
smaku (500 g)
·
świeża bazylia (2 duże garście)
·
czosnek (2 ząbki)
·
cebula (1 szt.)
·
skórka otarta z cytryny (1 łyżeczka)
·
sok z cytryny (2 łyżki)
·
olej rzepakowy (2 łyżki)
·
sól
·
świeżo i dość grubo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w
grube 2–3 cm paski. Drobno pokrój cebulę, przeciśnij przez praskę czosnek,
dodaj sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oleju. Utrzyj całość na
"pastę". Posmaruj taką marynatą mięso, ułóż w szklanym naczyniu,
przykryj folią i odstaw na 30 minut. W międzyczasie pokrój pomidorki na
ćwiartki. Posiekaj bazylię. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju i wykładaj
kawałki kurczaka. Podsmaż z obu stron po kilka minut. Jeśli po nakłuciu kawałka
mięsa wypływa przejrzysty sok – kurczak jest gotowy. Wrzuć na patelnię
pomidorki, smaż całość jeszcze 2–3 minuty, mieszając. Posyp bazylią i czarnym
pieprzem i dopiero teraz solą. Wykładaj na talerze. Kurczak doskonały z każdym
dodatkiem – razową bagietką czy z ziemniaczkami w mundurkach.
Przepis na 4 osoby.
Przepis na 4 osoby.
Ocena dietetyka:
Chude
wysokogatunkowe białko z piersi kurczaka w połączeniu z bogactwem składników
zawartych w pomidorach, z nutką smakową bazylii to rarytas! Doskonała
alternatywa dla smażonych, ociekających tłuszczem kurczaków, bądź panierowanej
piersi kurczaka. Pomidory to jedno z nielicznych warzyw, które nie traci na
wartości odżywczej nawet po obróbce termicznej. Zawdzięcza to zawartości
likopenu, związku o charakterze antyoksydantu, któremu pomidory zawdzięczają
czerwony kolor. Likopen zawarty jest w środku komórek pomidora, dlatego procesy
termiczne i mechaniczne (przecieranie) powodują uwolnienie tego związku z
komórek. Uważa się, że likopen ma działanie antynowotworowe. Zaobserwowano, że
osoby spożywające dużo pomidorów rzadziej chorują na raka prostaty, żołądka i
płuc. Niektóre badania sugerują, że ochronną ilość likopenu można dostarczyć
organizmowi wypijając 2 szklanki soku pomidorowego na dobę.