Ciasteczka owsiane
lek. med. Aleksandra Kapała specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych, Poradnia "Mój dietetyk" w Warszawie
Kaloryczność: 83 kcal Wymienniki węglowodanowe: 0,8 WW
Czas: 12
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:

płatki owsiane górskie (6 łyżek)
otręby owsiane (6 łyżek)
• nasiona słonecznika (2 łyżki)
 twaróg chudy (100 g)
 jaja (1 szt.)
 miód (3 łyżki) lub odpowiednia ilość słodzika
 otarta skórka z cytryny (1 łyżka)
 szczypta soli
(składniki na 12 ciasteczek)

Sposób przygotowania:

Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem, cukrem lub słodzikiem, solą oraz ze skórką z cytryny. Masę przełożyć do miski. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do masy. Wsypać płatki i otręby owsiane, wymieszać całość za pomocą łyżki. Nie miksować. Na prostokątną blachę wyłożyć papier pergaminowy. Łyżką stołową nakładać masę, formując 12 niewielkich ciasteczek. Piec 13 minut w temperaturze 180 stopni w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem.

Ocena dietetyka:

Doskonała przekąska! Dwa takie ciasteczka to nie tylko deser do popołudniowej herbatki, ale także zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy po prostu „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batoników i wafelków. Owies i jego przetwory to jedno z najbogatszych w składniki odżywcze zbóż. Zwróć uwagę, aby nie kupować płatków błyskawicznych czy też w polewach/posypkach cukrowych, ponieważ jako produkty wysoko przetworzone tracą większość swoich walorów, a dodatek cukru znacznie podwyższa IG. Owies jest bogaty w błonnik zarówno rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny, witaminy z grupy B oraz foliany. Ziarno słonecznika jest bogatym źródłem witaminy E. Dosłodzić miodem w niewielkich ilościach, który ma zdecydowanie niższy IG od cukru, zawiera także śladowe ilości mikroelementów np. wapnia. Jeśli jednak decydujesz się na słodzik, zwróć uwagę czy nadaje się do pieczenia! Wybierz np. ksylitol (cukier brzozowy). Powszechnie stosowany aspartam traci słodkość w czasie obróbki termicznej.

Smakowało Ci zaproponowane przez nas danie? A może przepis nie okazał się taki prosty w przygotowaniu? Podziel się swoimi uwagami z innymi użytkownikami serwisu Diabetologiaonline.pl.


Dodaj komentarz

Pola oznaczone * są wymagane.
Nota prawnaPolityka prywatnościRedakcja serwisuKontakt z redakcjąMapa serwisuZgłoś uwagi